ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Αδενομύωση

Kύτταρα του ενδομητρίου βρίσκονται στο μυομήτριο δημιουργώντας έντονο πόνο κατά την περίοδο, αυξημένη ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση και ενίοτε μητρορραγίες.


Ενδομητρίωση

Πρόκειται για κύτταρα του ενδομητρίου που βρίσκονται σε έκτοπη θέση συνήθως στο περιτόναιο, ωοθήκες, σάλπιγγες και σπανιότερα σε έντερο, κόλπο, ουρητήρες ακόμη και στους πνεύμονες.


HPV

Ο HPV (Humanpapillomavirus,) είναι ένας ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου.  Πρόκειται για μια μεγάλη οικογένεια 189 στελεχών, από αυτά τα 120 προσβάλλουν τον άνθρωπο και 40 την μηρογεννητική περιοχή. Ανάλογα με το στέλεχος είναι και τα συμπτώματα.


Ανωμαλίες διάπλασης

Οι ανωμαλίες της διάπλασης παρατηρούνται στο 2% των κοριτσιών και γίνονται αντιληπτές κατά την νεογνική και πρώιμη παιδική ηλικία. Μπορεί να είναι μεμονωμένες ή να αφορούν όλο το γεννητικό σωλήνα.


Πρώιμη ήβη

Καλείται η εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως προ του δέκατου έτους της ηλικίας και των δευτερευόντων χαρακτηριστικών προ του όγδοου. Τα αίτια είναι ιδιοσυστατικά, φαρμακευτικά, γοναδικά, επινεφριδιακά, υποθαλαμικά, εγκεφαλικά και επιφυσιακά.