ΚΥΗΣΗ

Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι μία λύση ανάγκης όταν κατά την διάρκεια του τοκετού παρουσιάζεται εμβρυική δυσπραγία ή μη εξέλιξη του και δεν μπορεί να εφαρμοστεί επεμβατικός τοκετός (εμβρυουλκία ή συκυουλκία).


Μύλη κύηση

Μύλη κύηση – Τροφοβλαστική νόσος της κύησης
Είναι νεοπλασματική νόσος του πλακούντα που προκύπτει όταν περισσότερα του ενός σπερματοζωάρια γονιμοποιούν ένα ωάριο.


Αποβολή δευτερου τριμήνου

Οι αποβολές στο δεύτερο τρίμηνο πρόβλημα της εγκυμοσύνης οφείλονται συνήθως σε σοβαρές αιτίες που πολλές φορές επαναλαμβάνονται, για αυτό και τα αίτια τους θα πρέπει να διερευνούνται.


Αποβολή πρώτου τριμήνου

Αίτια
Συνήθως στο 60% των περιπτώσεων είναι  χρωμοσωμικές ανωμαλίες που είναι κατά το πλείστον  τυχαίο γεγονός. Άλλα αίτια είναι φλεγμονές, συγγενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβοφιλία, ωχρινική ανεπάρκεια.


Εξωμήτριος Κύηση

Όταν η κύηση  αναπτύσσεται εκτός της ενδομήτριας κοιλότητας καλείται εξωμήτριος. Οι συνήθεις έκτοπες θέσεις κύησης είναι οι σάλπιγγες και σπανιότερα οι ωοθήκες.


Λοχεία

Η περίοδος μετά τον τοκετό μέχρι την επάνοδο του οργανισμού στην φυσιολογική του κατάσταση λέγεται λοχεία. Παρόλο που θεωρούμε ότι διαρκεί 40 μέρες συνήθως απαιτείται τουλάχιστον εξάμηνο.


Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι για μας φυσιολογική συνέχεια μετά τον τοκετό. Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με την κατάλληλη βοήθεια, ενημέρωση και εκπαίδευση.


Νέα γρίπη

Ο ΝΕΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Η1Ν1

Η προσβολή ανθρώπων από τον νέο ιό της γρίπης  Α (H1N1) που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός  πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2009.


Επεμβατικός Τοκετός

Κατά την διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού (τελεία διαστολή του τραχήλου)  ενίοτε συντρέχουν λόγοι για να επισπευθεί ο τοκετός, όπως εμβρυική δυσπραγία, αδυναμία της επιτόκου να εξωθήσει – κάματος, δυστοκία και μη εξέλιξη του τοκετού.


Επιβεβαίωση Κύησης

Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη είναι ο υπέρηχος μήτρας. Ο σάκος είναι εμφανής ακόμη και από την 4η εβδομάδα της κύησης ενώ η καρδιακή λειτουργία  απεικονίζεται από την 5η-6η εβδομάδα της κύησης.


Κύηση

Πρώτου τριμήνου

Αίτια

Συνήθως στο 60% των περιπτώσεων είναι  χρωμοσωμικές ανωμαλίες που είναι κατά το πλείστον  τυχαίο γεγονός. Άλλα αίτια είναι φλεγμονές, συγγενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβοφιλία, ωχρινική ανεπάρκεια.