Διερεύνηση

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Διερεύνηση υπογονιμότητας στον άνδρα

Σπερμοδιάγραμμα
Καλλιέργεια σπέρματος


Εάν το σπερμοδιάγραμμα είναι παθολογικό και η φυσιολογική η καλλιέργεια τότε γίνεται κλινική εξέταση, έλεγχος για κιρσοκήλη (κλινική εξέταση και υπερηχογράφημμα οσχέου), ανοσολογικός έλεγχος, βιοχημικός έλεγχος, FSH, LH, TSH, PRL και καρυότυπος ( επί σοβαρής ολιγοασθενοσπερμίας).
Βιοψία όρχεως είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις αποφρακτικής αζωοσπερμίας.

Διερεύνηση υπογονιμότητας στην γυναίκα

Υπερηχογράφημα έσω γεν οργάνων και κλινική εξέταση
Μπορούμε να εντοπίσουμε ανατομικά προβλήματα όπως ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου, υδροσάλπιγγες, κύστεις ωοθηκών κλπ

Αιματολογικός έλεγχος

Ορμονικές Εξετάσεις όπου ελέγχεται η δυνατότητα παραγωγής ωαρίων – ωορρηξία και πιθανές ορμονικές παθήσεις που επιδρούν στηνγονιμότητα

Εξετάσεις  για θρομβοφιλία

Καλλιέργειες  κολπικού υγρού

Ενίοτε φλεγμονές του γεννητικού σωλήνα επιβαρύνουν την γονιμότητα

Υστεροσαλπιγγογραφία

Είναι ακτινολογική εξέταση. Τοποθετείται διακολπικά συσκευή έγχυσης ακτινοσκιερού υγρού και ελέγχεται ακτινολογικά η βατότητα των σαλπίγγων και εν μέρει η κοιλότητα της μήτρας. Δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη  εξέταση διότι ενίοτε οι σάλπιγγες κάνουν σπασμό και εμποδίζουν την δίοδο του σκιαστικού και δίνουν την εικόνα ότι έχουν πάθηση. Άλλες φορές αέρας στο σκιαστικό δίνει την εντύπωση πολύποδα κλπ.

Υστεροσκόπηση –Λαπαροσκόπηση. Είναι η πληρέστερη μέθοδος για να ελεγχθούν τα  έσω γεν  όργανα της γυναίκας. Συμφύσεις, ενδομήτριοι πολύποδες, ενδομητρίωση είναι μερικές από τις παθήσεις που διαλανθάνουν με τις άλλες μεθόδους εξετάσεις. Επιβάλλεται στις περιπτώσεις που η υπογονιμότητα είναι άγνωστης αιτιολογίας, σε περιπτώσεις αποτυχημένων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή όταν υποπτευόμαστε σαλπιγγικό παράγοντα.