Καρκίνος του τραχήλου

Καρκίνος του τραχήλου

Είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος στην γυναίκα μετά του μαστού και του ενδομητρίου.

Ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μια γυναίκα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της ζωής της είναι 1,5% ενώ φτάνει στο 5% στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Συνήθως (85%) προέρχεται από το πλακώδες επιθήλιο ενώ σπανιότερα από κυλινδρικό (αδενοκαρκίνωμα).
Μόλυνση από HPV και κάπνισμα είναι πολύ επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Αρχικά η νόσος είναι ασυμπτωματική. Τα πρώιμα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι κολπική αιμόρροια που εκδηλώνεται αρχικά κατά την σεξουαλική επαφή και στην συνέχεια ανώμαλα, καθώς και επίμονη δύσοσμη κολπική έκκριση  που δίνει την εικόνα χρόνιας πυώδους κολπίτιδας. Σε προχωρημένες καταστάσεις παρατηρείται απώλεια βάρους, εύκολη κόπωση, πυελικό άλγος και οσφυαλγία, οίδημα άκρων, καθώς και απώλεια ούρων και κοπράνων από τον κόλπο.
Η διάγνωση τίθεται από την γυναικολογική εξέταση και επιβεβαιώνεται με βιοψία και ιστολογική εξέταση.
Το τεστ Παπανικολάου και η κολποσκόπηση βοηθούν ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα την έλευση της νόσου και με τα κατάλληλα μέτρα και αγωγή να την αποτρέψουμε.
Στα πρώιμα στάδια επαρκεί η τοπική εκτομή της βλάβης, σε πιο προχωρημένες όμως περιπτώσεις χρειάζεται ριζική υστερεκτομή ( τύπου Werheims) με συνοδό λεμφαδενικό καθαρισμό και επιπρόσθετη ακτινοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία έχει θέση σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.


ΣΧΕΤΙΚΑ.. Γυναικολογία