Λοχεία

Λοχεία

Η περίοδος μετά τον τοκετό μέχρι την επάνοδο του οργανισμού στην φυσιολογική του κατάσταση λέγεται λοχεία. Παρόλο που θεωρούμε ότι διαρκεί 40 μέρες συνήθως απαιτείται τουλάχιστον εξάμηνο.

Οι αλλαγές που είχε φέρει η κύηση αποκαθίστανται.

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό παρατηρείται ένα γενικευμένο οίδημα στην λεχωίδα που οφείλεται στον επιπλέον όγκο πλάσματος που προσπαθεί να αντιρροπιστεί.

Οι μαστοί διογκώνονται για την γαλουχία και αν δεν αδειάζουν τακτικά οδηγούν σε συμφόρηση με ερυθρότητα, τοπικό άλγος και πυρετό και στην συνέχεια σε μαστίτιδα.

Σε παραμελημένες περιπτώσεις σχηματίζεται απόστημα στους μαστούς.

Η αντιμετώπιση είναι μόνο αναλγητικά και μηχανικό άδειασμα των μαστών στην συμφόρηση, αντιβίωση στην μαστίτιδα και χειρουργική παροχέτευση στο απόστημα.

Άμεσα μετά τον τοκετό η μήτρα αρχίζει να επιστρέφει στο αρχικό της μέγεθος (παλινδρόμηση της μήτρας).

Η πορεία αυτή επισπεύδεται με τον θηλασμό (διότι παράγεται από τον υποθάλαμο οξυτοκίνη που συσπά την μήτρα), ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις δίδονται μητροσυσπαστικά φάρμακα.

Σε σαράντα μέρες η παλινδρόμηση ολοκληρώνεται.

Μετά το τρίτο στάδιο του τοκετού η μήτρα αποβάλλει αίμα και στην συνέχεια οροαιματηρό υγρό, τα λόχεια. Όσο πιο έντονη είναι η σύσπαση της μήτρας τόσο σύντομα σταματούν τα λόχεια και λιγοστεύουν σε ποσότητα.

On off η ροή διαρκεί για σαράντα ημέρες. Όταν τα λόχεια είναι μεγάλοι θρόμβοι, μυρίζουν ή έχουν πρασινωπή οσμή υποψιαζόμαστε ενδομητρίτιδα ή παραμονή υπολειμμάτων της κύησης  (μεμβράνες ή πλακούντας).  

Ενίοτε εμφανίζεται υψηλός πυρετός (39-40) που χαρακτηρίζεται ως επιλόχια λοίμωξη.

Συνήθης αιτία είναι η μαστίτιδα, ενδομητρίτιδα ή ουρολοίμωξη.

Συχνά μετά τον τοκετό εμφανίζεται μελαγχολία (postpartum blues) που ενίοτε οδηγεί σε κατάθλιψη. Η απότομη αλλαγή στις ορμόνες (ραγδαία πτώση οιστρογόνων), οι νέες ευθύνες και συνθήκες ζωής που προκύπτουν από την


Περιποίηση και μπάνιο νεογνού

ΣΧΕΤΙΚΑ..Κύηση