Επιβεβαίωση Κύησης

Επιβεβαίωση Κύησης

Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη είναι ο υπέρηχος μήτρας. Ο σάκος είναι εμφανής ακόμη και από την 4η εβδομάδα της κύησης ενώ η καρδιακή λειτουργία  απεικονίζεται από την 5η-6η εβδομάδα της κύησης.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα  δεν είναι επιβλαβές για το έμβρυο όσο συχνά και αν επαναληφθεί. Σε γυναίκες με ιστορικό διαταραχών περιόδου, πρόσφατης διακοπής αντισυλληπτικών δισκίων και PCO η κύηση απεικονίζεται αργότερα. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας η μέτρηση της β-HCG αίματος και της προγεστερόνης είναι απαραίτητες. Σε υγιή κύηση η τιμή της β-HCG αίματος σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Προτιμούμε να εξετάζουμε την έγκυο γυναίκα όσο πιο σύντομα γίνεται από την διαπίστωση θετικού τεστ κύησης ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, Εντοπίζουμε και διορθώνουμε έγκαιρα αρνητικούς παράγοντες για την κύηση όπως χρήση φαρμάκων, χρόνια νοσήματα, επιβλαβείς συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα κλπ). Έτσι από την πρώτη μόλις επίσκεψη γνωρίζετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού, το χρονοδιάγραμμα της παρακολούθησης και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί. Οι συνεργάτες  μας ιατροί (αιματολόγος, διαβητολόγος, ενδοκρινολόγος, παθολόγος, γενικός χειρουργός, αγγειοχειρούργος, ρευματολόγος) είναι στο πλάι των εγκύων μας που πάσχουν από ειδικά νοσήματα. Οι διατροφικές συνήθειες της κυοφορούσας καταγράφονται  από την συνεργάτη μας Παπαεμμανουήλ Βιργινία, εξειδικευμένη κλινική διατροφολόγο διαιτολόγο και καταρτίζεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο και διατροφολογική παρακολούθηση.


Προσοχή:
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΥΗΣΗΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΘΕΩΡΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ (ΨΕΥΔΩΣ)  ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ


Τι συμβαίνει όταν δεν φαίνεται κύηση στο υπερηχογράφημα;


Λάθος υπολογισμός της τελευταίας περιόδου
Καθυστερημένη σύλληψη
Αποβολή
Εξωμήτριος κύηση


 
Τι κάνουμε όταν δεν φαίνεται κύηση στο ECHO ενώ είμαστε σίγουροι για την τελευταία περίοδο;


Αν η εγκυμονούσα είναι αιμοδυναμικά σταθερή χωρίς ιδιαίτερο πόνο και αιμορραγία τότε μετρούμε την  β χοριακή αίματος. Σε επίπεδα πάνω από 1500 IU θα πρέπει να κρατήσουμε την ασθενή στην κλινική για παρακολούθηση λόγω υψηλής πιθανότητας για εξωμήτριο κύηση. Σε περίπτωση που η αύξηση της β-HCG είναι παθολογική ή υπάρχουν υπερηχογραφικά παθολογικά ευρήματα εκτελούμε λαπαροσκόπηση. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί η εξωμήτριος φαρμακευτικά με μεθοτρεξάτη.


 
Τι κάνουμε αν διαπιστωθεί αποβολή ή παλίνδρομος κύηση;


Προσφέρουμε την δυνατότητα της ολοκλήρωσης της αποβολής φυσιολογικά παρακολουθώντας κλινικά την ασθενή και υπερηχογραφικά το ενδομήτριό της ανά εβδομάδα  για maximum 4 εβδομάδες ή υποβάλουμε την ασθενή σε απόξεση ενδομητρίου. Η συντηρητική μέθοδος είναι αποτελεσματική στο 95% των ασθενών και απόλυτα ασφαλής όταν υπάρχει  ιατρική παρακολούθηση. Σε περιπτώσεις καθ’ έξιν αποβολών υποβάλουμε το ζευγάρι σε εξειδικευμένες μικροβιολογικές εξετάσεις.


Περιποίηση και μπάνιο νεογνού

ΣΧΕΤΙΚΑ..Κύηση