Καρκίνος της μήτρας

Καρκίνος της μήτρας

Καρκίνος στην μήτρα εντοπίζεται συνήθως στο ενδομήτριο και πολύ πιο  σπάνια στο μυομήτριο (2-3% ).

Ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου μια γυναίκα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της ζωής της είναι 1,5%
Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό τμήμα της μήτρας, εκεί που παράγεται η περίοδος. Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα ευπαθής και ευαίσθητη στις ορμονικές αλλαγές. Η ρυθμική εναλλαγή οιστρογόνων  προγεστερόνης που παρατηρείται κατά την αναπαραγωγική  ηλικία προστατεύει από την δημιουργία καρκίνου του ενδομητρίου. Στην κλιμακτήριο που ο φυσιολογικός ρυθμός διαταράσσεται λόγω ανοωρρηκτικών  κύκλων και τα οιστρογόνα επιδρούν μονόπλευρα στο ενδομήτριο παρουσιάζεται αρχικά υπερπλασία και στην συνέχεια καρκίνος του ενδομητρίου.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η αραιομηνόρροια,  η χρήση οιστρογόνων χωρίς προγεστερονοειδή προστασία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η μητρορραγία είναι το πρώτο σύμπτωμα. Σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών που προσέρχονται με παθολογική αιμορραγία εκ των έσω γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητη η ιστολογική διερεύνηση. Στις δε γυναίκες με μητρορραγία στην εμμηνόπαυση η πιθανότητα νεοπλασίας αγγίζει το 10%.
Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, εύκολη κόπωση, πυελικό άλγος και οσφυαλγία.
Η γυναικολογική εξέταση και ο διακολπικός υπερηχογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητα για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών μητρορραγίας αλλά η  διάγνωση τίθεται με βιοψία ενδομητρίου. Αυτή λαμβάνεται με Pippele de  cornier  στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς νάρκωση χωρίς όμως το πόρισμα να είναι απολύτως ασφαλές κάτι που εξασφαλίζει η υστεροσκόπηση που απαιτεί όμως νάρκωση.
Η θεραπεία είναι ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και επιπρόσθετη ακτινοθεραπεία όταν η διήθηση ξεπερνά το 1/3 του μυομητρίου.
Η πρόγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου είναι σχετικά καλή ενώ των σαρκωμάτων ιδιαίτερα άσχημη.

Τα σαρκώματα της μήτρας δίνουν συμπτώματα  μόνο όταν η κατάσταση είναι προχωρημένη και πραχτικά ανίατη. Επειδή το 1 στα 200 ινομυώματα εξαλλάσεται σε σάρκωμα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά οι γυναίκες που έχουν γνωστά ινομυώματα με υπερηχογράφημα και έγχρωμο Doppler.


ΣΧΕΤΙΚΑ.. Γυναικολογία

TAΛAIΠΩPHΣTE AΠO KAΠOIO ΓYNAIKOΛOΓIKO H MAIEYTIKO ΠPOBΛHMA AΛΛA ΔYΣKOΛEYEΣTE NA METAKINHΘEITE;
ΦOBAΣTE TON KOPONOIO; EXETE THN ΔYNATOTHTA NA ΣAΣ ΣYMBOYΛEYΣOYME KΛEIΣTE HΛEKTPONIKO PANTEBOY ΣTO THΛEΦΩNO MAΣ 2310204815.
EPXEΣTE ΣE ΣYNENNOHΣH ME THN ΓPAMMATEA MOY ΓIA NA TO OPΓANΩΣOYME MEΣΩ KAΠOIAΣ HΛEKTPONIKHΣ ΠΛATΦOPMAΣ AΦOY MAΣ ΣTEIΛETE OΛEΣ TIΣ EΞETAΣEIΣ ΣAΣ
Toggle Bar