Καρκίνος της μήτρας

Καρκίνος της μήτρας

Καρκίνος στην μήτρα εντοπίζεται συνήθως στο ενδομήτριο και πολύ πιο  σπάνια στο μυομήτριο (2-3% ).

Ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου μια γυναίκα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της ζωής της είναι 1,5%
Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό τμήμα της μήτρας, εκεί που παράγεται η περίοδος. Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα ευπαθής και ευαίσθητη στις ορμονικές αλλαγές. Η ρυθμική εναλλαγή οιστρογόνων  προγεστερόνης που παρατηρείται κατά την αναπαραγωγική  ηλικία προστατεύει από την δημιουργία καρκίνου του ενδομητρίου. Στην κλιμακτήριο που ο φυσιολογικός ρυθμός διαταράσσεται λόγω ανοωρρηκτικών  κύκλων και τα οιστρογόνα επιδρούν μονόπλευρα στο ενδομήτριο παρουσιάζεται αρχικά υπερπλασία και στην συνέχεια καρκίνος του ενδομητρίου.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η αραιομηνόρροια,  η χρήση οιστρογόνων χωρίς προγεστερονοειδή προστασία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η μητρορραγία είναι το πρώτο σύμπτωμα. Σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών που προσέρχονται με παθολογική αιμορραγία εκ των έσω γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητη η ιστολογική διερεύνηση. Στις δε γυναίκες με μητρορραγία στην εμμηνόπαυση η πιθανότητα νεοπλασίας αγγίζει το 10%.
Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, εύκολη κόπωση, πυελικό άλγος και οσφυαλγία.
Η γυναικολογική εξέταση και ο διακολπικός υπερηχογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητα για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών μητρορραγίας αλλά η  διάγνωση τίθεται με βιοψία ενδομητρίου. Αυτή λαμβάνεται με Pippele de  cornier  στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς νάρκωση χωρίς όμως το πόρισμα να είναι απολύτως ασφαλές κάτι που εξασφαλίζει η υστεροσκόπηση που απαιτεί όμως νάρκωση.
Η θεραπεία είναι ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και επιπρόσθετη ακτινοθεραπεία όταν η διήθηση ξεπερνά το 1/3 του μυομητρίου.
Η πρόγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου είναι σχετικά καλή ενώ των σαρκωμάτων ιδιαίτερα άσχημη.

Τα σαρκώματα της μήτρας δίνουν συμπτώματα  μόνο όταν η κατάσταση είναι προχωρημένη και πραχτικά ανίατη. Επειδή το 1 στα 200 ινομυώματα εξαλλάσεται σε σάρκωμα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά οι γυναίκες που έχουν γνωστά ινομυώματα με υπερηχογράφημα και έγχρωμο Doppler.


ΣΧΕΤΙΚΑ.. Γυναικολογία