Ινομυώματα

Ινομυώματα

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μήτρας που προέρχονται από συνδετικό κυρίως ιστό σαφώς αφοριζόμενο.

Είναι συχνή πάθηση που εμφανίζεται στο 20% των γυναικών και είναι καλοήθης. Στο 0,5% μπορεί να εξελιχτούν σε σάρκωμα που είναι ιδιαίτερα επιθετικός όγκος με πολύ κακή πρόγνωση ακόμη και σε πρώιμη διάγνωση. Τα συμπτώματα που δίνουν εξαρτούνται από την θέση και το μέγεθος τους. Μικρά ινομυώματα ακόμη και ενός εκατοστού στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλεννογόνια) δημιουργούν σοβαρές αιμορραγίες ενώ μισχωτά ακόμη και 20 cm μπορεί να είναι ασυμπτωματικά. Ακράτεια ούρων, αίσθημα βάρους στον κόλπο, χαμηλός σίδηρος και αιματοκρίτης και ενίοτε υπογονιμότητα είναι μερικά από τα συμπτώματα τους. Η αφαίρεση τους είναι η λύση επί συμπτωμάτων και γίνεται με κλασσική τομή αλλά και λαπαροσκοπικά. Σε εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις δίδεται προεγχειρητικά και μόνο αγωγή με GnRH ανάλογα ενώ ο εμβολισμός των τροφοφόρων αγγείων είναι λύση ανάγκης σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους ασθενείς.


ΣΧΕΤΙΚΑ.. Γυναικολογία

TAΛAIΠΩPHΣTE AΠO KAΠOIO ΓYNAIKOΛOΓIKO H MAIEYTIKO ΠPOBΛHMA AΛΛA ΔYΣKOΛEYEΣTE NA METAKINHΘEITE;
ΦOBAΣTE TON KOPONOIO; EXETE THN ΔYNATOTHTA NA ΣAΣ ΣYMBOYΛEYΣOYME KΛEIΣTE HΛEKTPONIKO PANTEBOY ΣTO THΛEΦΩNO MAΣ 2310204815.
EPXEΣTE ΣE ΣYNENNOHΣH ME THN ΓPAMMATEA MOY ΓIA NA TO OPΓANΩΣOYME MEΣΩ KAΠOIAΣ HΛEKTPONIKHΣ ΠΛATΦOPMAΣ AΦOY MAΣ ΣTEIΛETE OΛEΣ TIΣ EΞETAΣEIΣ ΣAΣ
Toggle Bar