Καισαρική τομή

Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι μία λύση ανάγκης όταν κατά την διάρκεια του τοκετού παρουσιάζεται εμβρυική δυσπραγία ή μη εξέλιξη του και δεν μπορεί να εφαρμοστεί επεμβατικός τοκετός (εμβρυουλκία ή συκυουλκία).

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που επιβάλλεται προγραμματισμένη καισαρική τομή, τέτοιες είναι:
Δύο προηγούμενες εγκάρσιες καισαρικές τομές, ή μία κλασσική.

Προδρομικός πλακούντας.

Σοβαρή αποκόλληση πλακούντα.

Μη κεφαλική προβολή εμβρύου

Τρίδυμος κύηση

Εκσεσημασμένη μακροσωμία εμβρύου και άλλα.

Η φιλοσοφία μας είναι ότι είναι προτιμότερη μια έγκαιρη καισαρική τομή από έναν τραυματικό τοκετό. Το ποσοστό των Καισαρικών  τομών είναι 16% ( χαμηλότερο του Ελληνικού και των  περισσότερων διεθνών μέσων όρων) διότι οι ενδείξεις μας είναι απόλυτες και αδιαμφισβήτητες. Θεωρούμε ότι πλεονεκτεί ο κολπικός τοκετός εφόσον εξελίσσεται φυσιολογικά ενώ όταν χρειαστεί να επέμβουμε δεν χρονοτριβούμε. Στις κλινικές που συνεργαζόμαστε από την απόφαση μέχρι την έναρξη της καισαρικής δεν παρέρχεται χρόνος άνω των 10min. H ταχύτητα δράσης και η άριστη χειρουργική δεξιότητα είναι αυτά που εξασφαλίζουν άριστη μετεγχειρητική πορεία στις λεχωίδες μας και ελάχιστο stress στα νεογνά μας.  
Προτιμούμε την περιοχική νάρκωση για την καισαρική (επισκληρίδιο η ραχιαία). Η νοσηλεία είναι 3-5 μέρες και ενθαρρύνουμε άμεσα τον θηλασμό. Συνήθως κλείνουμε την τομή με ενδοδερμική ραφή (πλαστική). Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η-7η μετεγχειρητική ημέρα ενώ συμβουλεύουμε τις ασθενείς να φορούν αντιθρομβωτικές κάλτσες για 7-10 ημέρες.
Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η χρήση μέτριων αναλγητικών:
2 Depon των 500 mg X 3 φορές την ημέρα
και επί εντόνου πόνου επιπρόσθετα Voltaren των 50 mg ή Lonarid N σε υπόθετα ή χάπια ανάλογα της προτίμησης σας.
Συνήθως μετά την 3η-4η μετεγχειρητική ημέρα αποκαθίσταται η λειτουργία του εντέρου. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσουμε.
Προτιμούνται τα ελαφρά γεύματα (κοτόπουλο, ρύζι, μπιφτέκι κλπ κατά τις πρώτες μέρες στο σπίτι). Τα όσπρια και τα λαχανικά καλό είναι να αποφεύγονται για 10-15 ημέρες. Επιτρέπεται το ντουζ όχι όμως μπάνιο σε μπανιέρα. Η διαβροχή των εξωτερικών τομών δεν είναι επιβλαβής, ενώ νερό στον κόλπο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές.
Απαγορεύεται η άρση βάρους > 5kg για τρεις μήνες τουλάχιστον μετά την επέμβαση καθώς και η σεξουαλική επαφή μέχρι την πρώτη μετεγχειρητική εξέταση στο ιατρείο (συνήθως σαράντα ημέρες μετά την επέμβαση
Μικρού βαθμού κολπική αιμόρροια δικαιολογείται και για ένα μήνα μετά την επέμβαση.
Επικοινωνήστε με το ιατρείο αν:
Έχετε πυρετό > 38, ερυθρότητα μαστών, έντονη μασταλγία
Έντονη κολπική αιμορραγία με πήγματα
Έντονο κοιλιακό άλγος
Εμέτους
Επίσχεση ούρων ή κοπράνων
Δύσοσμη – πρασινωπή κολπική έκκριση.


Περιποίηση και μπάνιο νεογνού

ΣΧΕΤΙΚΑ..Κύηση