Τρόποι Θεραπείας

Τρόποι Θεραπείας

ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΘΗΣΗ ΟΥΤΟΣΩΣΤΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

Όταν αυτό δεν είναι εφικτό καταφεύγουμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πρόκληση ωορρηξίας
Την εφαρμόζουμε σε γυναίκες που έχουν πρόβλημα ωορρηξίας και ανεξήγητης υπογονιμότητας. Διεγείρουμε τις ωοθήκες φαρμακευτικά και αφού επιβεβαιώσουμε την ωορρηξία με υπερηχογράφημα προγραμματίζεται η επαφή με τον σύντροφο.


Eνδομήτρια σπερματέγχυση.
Με την μέθοδο αυτή τοποθετείτε "κατεργασμένο" και δυναμοποιημένο το σπέρμα του συντρόφου στην ενδομήτρια κοιλότητα της ασθενούς την κατάλληλη στιγμή. Ελέγχουμε υπερηχογραφικά την ωορρηξία και όταν συμβεί γίνεται η σπερματέγχυση. Συνήθως συνδιάζεται με πρόκληση ωορρηξίας για καλύτερα αποτελέσματα. Η μέθοδος είναι κατάλληλη για ζευγάρια με ήπια και μέτρια ολιγοασθενοσπερμία, με ανεξήγητη υπογονιμότητα καθώς και σε γυναίκες με πρόβλημα ωορρηξίας και πολυκυστικές ωοθήκες που απέτυχαν άλλες μέθοδοι.( Η έγχυση γίνεται στο ιατρείο)

Εξωσωματική γονιμοποίηση
Από το 1978 μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί χιλιάδες παιδιά με αυτή την μέθοδο. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών.

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα στάδια.

Α. Διέγερση των ωοθηκών. Ανάλογα με την ασθενή διαλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο.
Μακρύ πρωτόκολλο (κλασσική μέθοδος). Ξεκινάμε με καταστολή των ωοθηκών 7 μέρες προ της αναμενόμενης περιόδου με ενέσεις ή εισπνεόμενα φάρμακα (GnRHανάλογα) , την 2η μέρα της περιόδου γίνονται αιματολογικές εξετάσεις και ανάλογα ξεκινάμε την χορήγηση ενέσιμων γοναδοτροφινών ενώ η δόση της θεραπείας καταστολής μειώνεται στο μισό.
Αναπροσαρμόζουμε την φαρμακευτική αγωγή την 6η μέρα ανάλογα των οιστρογόνων. Υπερηχογραφικός έλεγχος και αιματολογικός έλεγχος γίνεται ανά διήμερο μέχρι να έχουμε δύο ωάρια μεγαλύτερα των 16-18 mm, τότε χορηγείται pregnyl .
Βραχύ πρωτόκολλο. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το μακρύ αλλά η έναρξη γίνεται την 2η μέρα του κύκλου (κατάλληλη μέθοδος για γυναίκες με χαμηλά ωοθυλακικά αποθέματα)
Με ανταγωνιστές. Η θεραπεία ξεκινάει την 2η μέρα της περιόδου αντί όμως για καταστολή με GnRHανάλογα χρησιμοποιούνται ανταγωνιστές. Η θεραπεία με ανταγωνιστές είναι αυτή που προτιμούμε λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων με ελάχιστες παρενέργειες σε σχέση με τα ανάλογα.

Β. Ωοληψία. Γίνεται 36 ώρες μετά την χορήγηση της pregnyl. Συνήθως χρησιμοποιούμε αναισθησία. Με την βοήθεια διακολπικού υπερηχογραφήματος γίνεται με ειδική βελόνα η λήψη των ωαρίων που άμεσα δίδονται στον βιολόγο και αρχίζει η κατεργασία τους. Παλαιότερα και σε πολύ σπάνιες σήμερα εκτελούμε την ωοληψία λαπαροσκοπικά. Ταυτόχρονα δίνει σπέρμα και ο σύντροφος. Η ασθενής παραμένει στην κλινική για δύο ώρες μετά την ωοληψία για παρακολούθηση.

Γ.ΙΝ VITROΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Την επόμενη μέρα γίνεται έλεγχος της επιτυχίας γονιμοποίησης και καλλιεργούμε τα έμβρυα για 2-3 ημέρες. Ενίοτε καλλιεργούνται για 5-6 μέρες και φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Δ. Εμβρυομεταφορά. Με ειδικό καθετήρα μετά την καλλιέργεια τα έμβρυα τοποθετούνται στην μήτρα χωρίς αναισθησία. Συνήθως τοποθετούμε το πολύ δύο έμβρυα με τον ταυτόχρονο υπερηχογραφικό έλεγχο για άριστα αποτελέσματα. Τα έμβρυα που απομένουν κρυοσυντηρούνται για επόμενη προσπάθεια.

 

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ ΜΕ CLOMIPHENE



1)Clomiphene citrate 50 mg s:2 χάπια μαζί από την 2η έως 6η μέρα περιόδου

2)Υπερηχογραφικός έλεγχος 8η-10η-12η μέρα

3)2 ενέσεις Pregnyl 5000 IU ενδομυικά ή υποδόρια (2 σκόνες σε 1 υγρό) την ημέρα που θα καθορίσουμε σύμφωνα με τα υπερηχογραφικά ευρήματα

4)Σεξουαλική επαφή ή σπερματέγχυση γίνεται 24-48 ώρες μετά την Pregnyl
Ø  ( Φροντίζουμε να υπάρχει 2-4 ημέρες αποχή πριν την σπερματέγχυση)
 
 

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ ΜΕ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΦΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ



1. Προηγείται echo έσω γεν οργάνων τις τελευταίες 7 ημέρες πρό της αναμενόμενης  περιόδου ή ακόμη την πρώτη μέρα περιόδου

2. Γίνεται E2 ,FSH την 2η μέρα της περιόδου το πρωί (αν η εξέταση πρέπει να γίνει αργίες απευθύνεστε  στο Μικροβιολογικό του  Γένεσις που λειτουργεί σε 24ωρη βάση)

3. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της Ε2 και FSH παίρνουμε:
   1)Menopur….……………….το βράδυ υποδόρια ή ενδομυϊκά
   2)Puregon…………………..το βράδυ υποδόρια ή
      Gonal…………………….. το βράδυ υποδόρια
Η παραπάνω αγωγή συνεχίζεται μέχρι και το βράδυ της 5ης ημέρας

4. Την 6η ημέρα το πρωί κάνουμε πάλι Ε2 και αναπροσαρμόζουμε τις δόσεις των παραπάνω φαρμάκων ανάλογα με το αποτέλεσμα

5. Από την 7η ημέρα και κάθε πρωί μετά κάνουμε και μία Orgalutran υποδόρια. Το βράδυ συνεχίζουμε τα φάρμακα της παραγράφου 3 με την αναπροσαρμοσμένη δόση.

6. Ε2 την 8η ημέρα και ECHO έσω γεν. οργάνων
    Ανάλογα με τα αποτελέσματα αναπροσαρμόζουμε τα φάρμακα.

7. Επανάληψη Ε2 και ECHO την 10η ημέρα έως 12η  ανάλογα της προόδου

8. 2 ενέσεις Pregnyl 5000IU υποδόρια ή ενδομυϊκά όταν έχουμε κατάλληλα ευρήματα ( ECHO και Ε2) και στη συνέχεια επαφή σε 24-48 ώρες ή σπερματέγχυση σε 24-48 ώρες
    (Φροντίζουμε να υπάρχει αποχή 2-4 ημέρες πριν την σπερματέγχυση ή την επαφή.)