Κύηση

Κύηση

Πρώτου τριμήνου

Αίτια

Συνήθως στο 60% των περιπτώσεων είναι  χρωμοσωμικές ανωμαλίες που είναι κατά το πλείστον  τυχαίο γεγονός. Άλλα αίτια είναι φλεγμονές, συγγενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβοφιλία, ωχρινική ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Αιμορραγία με συνοδό πυελικό άλγος ή πόνους στην οσφύ σε γνωστή κύηση είναι ενδεικτικά σημεία αποβολής. Η διάγνωση πιστοποιείται με υπερηχογραφικό έλεγχο και σε κάποιες περιπτώσεις με αιματολογικές εξετάσεις προγεστερόνης ορού και β χοριακής γοναδοτροπίνης.

Έλεγχος .Oι αποβολές είναι συχνό φαινόμενο και ως εκ τούτο δεν ερευνούμε το πρώτο ή δεύτερο επεισόδιο αποβολής εκτός και αν υπάρχει κάποια υποψία προβλήματος από το ιστορικό.

Αντιμετώπιση

Συνήθως η αποβολή ολοκληρώνεται αυτόματα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες χωρίς να καταλείπει κάποιο πρόβλημα στην γυναίκα. Μπορούμε και φαρμακευτικά να επιταχύνουμε την διαδικασία με επιτυχία εως και 95%. Στο υπόλοιπο 5% είναι απαραίτητη η χειρουργική αναρρόφηση των υπολλειμάτων  της κύησης. Η συντηρητική αντιμετώπιση πλεονεκτεί στο ότι δεν απαιτείται αναισθησία και δεν τραυματίζεται το μυομήτριο ώστε να δημιουργηθούν συμφύσεις. Η χειρουργική αντιμετώπιση λύνει άμεσα το πρόβλημα σε μια ήδη επιβαρυμένη από την απώλεια, κακή ψυχολογική κατάσταση.

Η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση, με απόξεση του ενδομητρίου, χάνει έδαφος γιατί με την βοήθεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την παραμονή υπολειμμάτων κύησης και να αποφύγουμε την σήψη.

 

Δευτέρου τριμήνου


Οι αποβολές στο δεύτερο τρίμηνο πρόβλημα της εγκυμοσύνης οφείλονται συνήθως σε σοβαρές αιτίες που πολλές φορές επαναλαμβάνονται, για αυτό και τα αίτιά τους θα πρέπει να διερευνούνται.

Αίτια

Χρωμοσωμικές ή δομικές ανωμαλίες του εμβρύου, συγγενείς λοιμώξεις, φλεγμονές έσω γεν οργάνων, θρομβοφιλία , αυτοάνοσα νοσήματα, ανεπάρκεια τραχήλου, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, 

Διάγνωση

Τίθεται με υπερηχογράφημα όπου δεν ανευρίσκεται καρδιακή λειτουργία ή κλινικά με αιμορραγία ή διαστολή του τραχήλου και τοκετό του εμβρύου.

Διερεύνηση

Πάντα όταν έχουμε αποβολή δευτέρου τριμήνου είναι απαραίτητη η διερεύνηση. Γίνεται έλεγχος θρομβοφιλίας, χρωμοσωμικός και παθολογοανατομικός έλεγχος εμβρύου, καλλιέργειες κολπικού υγρού, ΤΟRCH, υστεροσκόπηση και όπου χρειάζεται MRI πυέλου και υστεροσαλπιγγογραφία.

Θεραπεία

Ανάλογη των αιτιών που προκάλεσαν την αποβολή:

Αντιπηκτικά για θρομβοφιλία, περίδεση τραχήλου για ανεπάρκεια τραχήλου, προεμφυτευτική διάγνωση για χρωμοσωμικές ανωμαλίες κλπ


Περιποίηση και μπάνιο νεογνού

ΣΧΕΤΙΚΑ..Κύηση