Ημικρανία στην κύηση

Ημικρανία στην κύηση

Έγκυες συχνά παραπονιούνται για πονοκέφαλο, πολλές φορές πολύ σοβαρό, ετερόπλευρο που χειροτερεύει με την δραστηριότητα, ή συνοδεύεται με φωτοφοβία, ναυτία ή έμετο.

Η διάγνωση της ημικρανίας τίθεται εφόσον υπάρχει ιστορικό - διαφορετικά χρειάζεται νευρολογική εξέταση και βυθοσκόπηση απο οφθαλμίατρο για να αποκλεισούν άλλες σοβαρές παθήσεις.

Σε γυναίκες που έχουν ιστορικό ημικρανίας χωρίς αύρα, υπάρχει βελτίωση κατά 47% στο 1ο τρίμηνο, 83% στο δεύτερο και 87% στο τρίμηνο.

Οι γυναίκες που πάσχουν απο ημικρανία με αύρα δεν έχουν βελτίωση στην κύηση.

Acetominophen και Metoclopramide μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην οξεία φάση.

Τα οποιοειδή είναι η τελευταία λύση με αυστηρά κριτήρια - προτιμάται oxycodone maximum, 2 φορές την εβδομάδα το πολύ για 10 μέρες τον μήνα.

Ergotamine, Aspirin, Triptans και Β4 falthifol απαγορεύονται λόγω τερατογένεσης. Μόνο sumatriptan επιτρέπεται όπου υπάρχουν μελέτες οτι δεν βλάπτει.

Μη φαρμακευτικές θεραπείες - περιφερικά μπλοκ με λιδοκαϊνη.

Τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα, θερμές κομπρέσες επίσης δρουν βοηθητικά.

Νευροτροποποιητικές συσκευές υπεροπτικής νευρικής διέγερσης, διεγερτικής μαγνητικής διέγερσης κλπ, έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρειάζεται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση για την θεραπεία των πονοκεφάλων στην κύηση, με καλή ενυδάτωση, κατάλληλο ύπνο, ελαχιστοποίηση της καφεϊνης, καλή διατροφή, και όχι παράλειψη γευμάτων και καρδιαγγειακές ασκήσεις.