Λοίμωξη απο χλαμύδια

Λοίμωξη απο χλαμύδια

Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Είναι λοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν αναλογικά περισσότερο τα νέα άτομα.

Είναι η συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ευθύνεται για τουλάχιστον 60% των περιπτώσεων πυελικής φλεγμονώδους νόσου. Σε πολλές περιπτώσεις οι λοιμώξεις απο χλαμύδια παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).

Συνήθη κλινικά συμπτώματα:

  • Τραχηλίτιδα στις γυναίκες, πόνος κατά την ούρηση, άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα, κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατα την σεξουαλική επαφή

  • Στους άντρες λοίμωξη στην ουρήθρα, φάρυγγα ή πρωκτό

Η σοβαρότητα της χλαμυδιακής προσβολής βρίσκεται στο γεγονός οτι δημιουργούν επιπλοκές, με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση. Στην κύηση έχουν ενοχοποιηθεί για χοριοαμνιονίτιδα και μπορεί να προσβάλλουν και το νεογνό -- Στην περίπτωση αυτή, το νεογνό μπορεί να παρουσιάσει πνευμονία ή σοβαρή οφθαλμική μόλυνση.

Διάγνωση των χλαμυδίων μπορεί να γίνει με κολπικές καλλιέργειες ή με καλλιέργειες απο το έκκριμα του πέους στους άντρες. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.