Έρπης γεννητικών οργάνων

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται κατά 70-90% στον HSV-2 και κατά 10-30% στον HSV-1(στον HSV-1 οφείλεται ο επιχείλιος έρπητας). Είναι συχνότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 4 γυναίκες έχει μολυνθεί από τον HSV-2,

αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο εύκολη η μετάδοση από τον άνδρα στη γυναίκα παρά το αντίθετο. Ο χρόνος επώασης είναι από 2-10 ημέρες, αλλά μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να εμφανισθεί το πρώτο σύμπτωμα.

Ερπητική λοίμωξη μπορεί να συμβεί μετά απο σεξουαλική επαφή (με μολυσμένο άτομο) , που μπορεί να αφορά μόνο την γεννητική περιοχή ή να είναι στοματογεννητική. Όταν ο ιός προσβάλει τον οργανισμό παραμένει για πάντα. Προκαλεί κατά διαστήματα βλάβες στα γεννητικά όργανα - ανάλογα με τον τύπο του ιού, φουσκάλες και έλκη (πληγές) παρουσιάζονται σε διαφορετικά σημεία και με διαφορετική ένταση. Ενδέχεται επίσης να αναπτυχθεί λεμφαδενοπάθεια κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα.

Γύρω στο 80% των ανθρώπων που έχουν παρουσιάσει για πρώτη φορά έρπητα γεννητικών οργάνων θα εμφανίσουν τουλάχιστον μία αναζωπύρωση. Οι περιοδικές αναζωπυρώσεις, κοντά στις τέσσερις τον πρώτο χρόνο με συχνότητα που μειώνεται τα επόμενα έτη είναι σύνηθες φαινόμενο. Παράγοντες που προκαλούν την αναζωπύρωση είναι το χρόνιο άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ, καθώς οποιαδήποτε πάθηση η οποία μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό. Τα αντιϊκά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και να επουλώσουν τις πληγές σχετικά γρήγορα. Επιπλέον, η χρήση κατασταλτικής θεραπείας περιορίζει την εξάπλωση του ιού, μειώνει τη μολυσματικότητα αλλά και πιθανές επιπλοκές.

Γυναίκες που εμφανίζουν λοίμωξη το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γεννήσουν με καισαρική για την αποφυγή μετάδοσης της λοίμωξης στο έμβρυο η οποία μπορεί να δημιουργήσει εγκεφαλίτιδα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Σε κάθε περίπτωση υποψίας σας για λοίμωξη απο έρπη επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.