Χάπι της επόμενης μέρας

Χάπι της επόμενης μέρας

Στο χάπι της επόμενης ημέρας είναι συγκεντρωμένη η απαιτούμενη ποσότητα συγκεκριμένης ορμόνης (προγεστερόνης) που απαιτείται για να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη.

Πως δρα το χάπι:

  • Εμποδίζει τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο.

  • Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.

  • Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στο ενδομήτριο και έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που η αντισυλληπτική μέθοδος, την οποία είχατε επιλέξει, για κάποιο λόγο δεν λειτούργησε. Μπορεί να παραλείψατε να πάρετε τα αντισυλληπτικά σας ή να έσπασε το προφυλακτικό ή η διακοπή της συνουσίας να μην έγινε την κατάλληλη στιγμή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να ληφθεί το χάπι της επόμενης ημέρας για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη.

Η σύλληψη δεν γίνεται αμέσως μετά την επαφή, αλλά μπορεί να συμβεί και μερικές μέρες μετά. Το χάπι καθυστερεί ή αναστέλλει την ωορρηξία, μπλοκάροντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Η επιτυχία του χαπιού εξαρτάται από τον χρόνο λήψης του. Εάν ληφθεί εντός 24 ωρών από τη επαφή έχει επιτυχία 95%, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες. Εάν μια γυναίκα κάνει εμετό εντός 2 ωρών από τη λήψη του, πρέπει να επαναλάβει τη δόση.

Το χάπι της επόμενης μέρας θεωρείται ότι δεν κρύβει κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας - γι’ αυτό και έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) η πώληση του. Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι ναυτία, ζάλη, έμετος ή και αίσθημα κούρασης. Το χάπι μπορεί και να προκαλέσει έντονη αδιαθεσία η οποία πιθανόν να κρατήσει πάνω από μια μέρα. Λιγότερο συχνά αναφέρεται ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλος.

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε αρκετές διαταραχές στο χρόνο εμφάνισης της επόμενης περιόδου μετά την χρήση του χαπιού. Η επόμενη περίοδος εμφανίστηκε με απόκλιση 3 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία στο 57% των γυναικών, στο 15% άρχισε νωρίτερα, στο 15% με καθυστέρηση μέχρι 7 ημέρες και το 13% είχαν καθυστέρηση περισσότερο από 7 ημέρες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πριν κάνετε χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να σας ενημερώσει για οποιονδήποτε προβληματισμό σας.