eksosomatiki

Εξωσωματική γονιμοποίηση

H εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια έξω από τη μήτρα, in vitro. Η εξωσωματική είναι μια σημαντική θεραπεία υπογονιμότητας όταν άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αποτύχει.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τον ορμονικό έλεγχο της διαδικασίας της ωορρηξίας και τη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες της γυναίκας προκειμένου να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα μέσα σε υγρό μέσο. Το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη συνέχεια στη μήτρα, με σκοπό να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
Σήμερα η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ιδιαίτερα φιλική και επιτυχής. Ο μέσος όρος ποσοστών επιτυχίας είναι 50% κατά μέσο όρο διεθνώς και η διάρκεια της διαδικασίας δύο εβδομάδες.
* Τα βήματα που ακολουθούνται:
1) Ωοθηκική Διέγερση
2) Ωοληψία
3) Γονιμοποίηση-Μικρογονιμοποίηση Ωαρίων

4) Εμβρυομεταφορά

Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης & Εμβρυολογίας (HFEA), όταν γυναίκες κάνουν εξωσωματική με δικά τους φρέσκα ωάρια οι πιθανότητες επιτυχίας ανά κύκλο εξωσωματικής και ανά έμβρυο που μεταφέρεται στη μήτρα είναι:
-Για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών 54,4%.
-Για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 37 ετών 42%.
-Για τις γυναίκες ηλικίας 38 έως 40 ετών 26,6%.
-Για τις γυναίκες ηλικίας 41 έως 42 ετών 13,3%.
-Για τις γυναίκες ηλικίας 43 ετών και άνω είναι 3,9%.
Αν όμως η εξωσωματική μετά τα 40 γίνει με ωάρια της γυναίκας που είχαν καταψυχθεί σε νεότερη ηλικία ή με ωάρια που έχουν ληφθεί από νεότερη δότρια, το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 53.5% με φρέσκα έμβρυα και 38,5% όταν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα έμβρυα.


Πολιτική του ιατρείου μας αποτελεί η εξάντληση οποιουδήποτε άλλου μέσου, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων για να αποκατασταθούν τα αίτια υπογονιμότητας.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση σαφώς και έχει τεράστια θέση στην λύση της υπογονιμότητας αλλά θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση.