Κύηση και ομορφιά

Κύηση και ομορφιά

ΛΟΣΙΟΝ ΜΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ
Θεωρείται γενικά ασφαλές να χρησιμοποιείτε κρέμες και λοσιόν μαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι πιθανότατα

καλύτερο να αποφύγετε τα σπρέι, επειδή τα αποτελέσματα της εισπνοής του δεν είναι γνωστά. Το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται για το "ψεύτικο μαύρισμα" είναι η διϋδροξυακετόνη (DHA). Αυτή είναι μια μη τοξική ουσία που αντιδρά με τα κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και παράγει μια καφέ χρωστική ουσία (χρώμα) που ονομάζεται μελανίνη. Καθώς το DHA δεν θεωρείται ότι υπερβαίνει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, δεν απορροφάται στο σώμα και δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας.
Παρόλο που δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για το μωρό σας από τη χρήση λοσιόν μαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος να έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση σε αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο από το κανονικό. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιο προιόν κάντε πρώτα δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, για ελέγξετε για τυχόν αντίδραση.
Τα δισκία μαυρίσματος απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης ή κανθαξανθίνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως ως χρωστικές τροφίμων και μπορεί να είναι τοξικές για ένα αγέννητο μωρό. Άλλες παρενέργειες μπορεί να είναι ακόμη και ηπατίτιδα και βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

ΧΡΗΣΗ ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ
Το σολάριουμ εκπέμπει την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία είναι ο ίδιος τύπος βλαβερής ακτινοβολίας που βρίσκεται στο ηλιακό φως. Το να μαυρίσετε χρησιμοποιώντας το σολάριουμ δεν είναι ασφαλέστερο από το μαύρισμα στον ήλιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση σολάριουμ μπορεί να είναι πιο επιβλαβής. Για παράδειγμα, τα σολάριουμ εκπέμπουν μεγαλύτερες δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο. Η παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος, την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν το δέρμα σας να καεί και να γεράσει πρόωρα. Μπορούν επίσης να βλάψουν τα μάτια σας προκαλώντας προβλήματα όπως ερεθισμό, επιπεφυκίτιδα ή καταρράκτη, ειδικά εάν δεν φοράτε γυαλιά.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο πιθανό να καεί στον ήλιο ή αν χρησιμοποιείτε σολάριουμ. Η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων θα σας κάνει πιο επιρρεπή σε χρωματισμό του δέρματος. Είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε πανάδες στο πρόσωπο ή το σώμα σας. Εάν κάνετε ηλιοθεραπεία ή χρησιμοποιήσετε σολάριουμ, οι πανάδες είναι πιθανό να αυξηθούν. Η άμεση και παρατεταμένη έκθεση στο υπεριώδες φως φέρει επίσης τον κίνδυνο υπερθέρμανσης τόσο για εσάς όσο και για το αγέννητο μωρό σας.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με την επίδραση των UV ακτίνων από το σολάριουμ σε ένα αγέννητο μωρό. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυξημένων ακτίνων UV και έλλειψης φυλλικού οξέος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ακτίνες UV μπορούν να διασπάσουν το φολικό οξύ.
Το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού), το οποίο σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης (1η έως 13η). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΒΑΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ
Είναι γενικά ασφαλές να χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών και ασετόν - αφαίρεσης βερνικιών νυχιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφ 'όσον είστε προσεκτικοί. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο βερνίκι νυχιών μπορεί να είναι επιβλαβείς εάν εκτίθεστε τακτικά σε αυτές. Τα δύο πιο κοινά χημικά είναι η φορμαλδεΰδη και το τολουόλιο.
Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται ως σκληρυντικό στο βερνίκι νυχιών. Η εισπνοή της φορμαλδεΰδης μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο αν εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα, μέσω της εργασίας σας. Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να μην είναι καλό για σας να εκτίθεστε συχνά σε φορμαλδεΰδη, το αγέννητο μωρό σας είναι απίθανο να επηρεαστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φορμαλδεΰδη διαλύεται γρήγορα στο σώμα σας. Υπάρχουν κανονισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιορίζουν την ποσότητα φορμαλδεΰδης που μπορεί να προστεθεί σε προϊόντα με σύνηθες όριο να είναι συνήθως 0,2%, το οποίο είναι πολύ μικρό. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος υπερβολικής έκθεσης είναι σχετικά χαμηλός.

Το τολουόλιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το βερνίκι νυχιών να ολισθήσει πιο ομαλά. Όπως και η φορμαλδεΰδη, η εισπνοή τολουόλιου μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, το λαιμό και τους πνεύμονες. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος απο έκθεση σε τολουόλιο σε υψηλά επίπεδα να βλάψει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε ένα αγέννητο μωρό. Αλλά θα έπρεπε να εισπνέετε τακτικά και απ 'ευθείας το αέριο τολουόλιο, για να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Εάν είστε τεχνίτρια νυχιών, η συνεχής έκθεση στο χώρο εργασίας μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο. Τα προιόντα αφαίρεσης βερνικιών νυχιών θεωρούνται ασφαλή και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ενώ είστε έγκυος. Συχνά περιέχουν ακετόνη, η οποία απαντάται φυσικά στο σώμα μας και στο περιβάλλον.