Μασάζ στο περίνεο κατά την εγκυμοσύνη

Μασάζ στο περίνεο κατά την εγκυμοσύνη

Το περίνεο είναι ένα σύνολο μυών, και οι περιτονίες του στο έδαφος της λεκάνης. Οι μύες αυτοί υποστηρίζουν την μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Το μυϊκό αυτό έδαφος και οι σφιγκτήρες έχουν ίνες που δουλεύουν αυτόματα χωρίς τη βούλησή μας αλλά και άλλες που η λειτουργία τους ελέγχεται από μας. Ως εκ τούτου μπορούμε να τις γυμνάσουμε.

Κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού ο κόλπος και το περίνεο πρέπει να ανοίξουν για να αφήσουν να περάσει το έμβρυο. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προπαρασκευάζουν τους ιστούς αυτούς ώστε να γίνουν πιο μαλακοί και ελαστικοί. Για να υποβοηθηθεί αυτή η φάση του τοκετού χρειάζεται να χαλαρώσουν οι ιστοί του περινέου. Το μασάζ στο περίνεο κατά την διάρκεια της κύησης βοηθάει στη μείωση τόσο του περινεϊκού τραύματος κατά τον τοκετό όσο και του πόνου μετά.

Είναι προτιμότερο να μην τραυματιστεί το περίνεο και να μην χρειαστούν ράμματα κατά τον τοκετό γιατί συχνά προκαλούν πόνο και δυσφορία και ενίοτε πόνο κατά την επαφή. Το περιγεννητικό μασάζ - ειδικά κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης- έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη ελαστικότητα του περινέου κατά τον τοκετό. Μελέτη έδειξε ότι το περινεϊκό μασάζ, το οποίο ανέλαβε η γυναίκα ή ο σύντροφός της (για μόλις μία ή δύο φορές την εβδομάδα από τις 35 εβδομάδες), μείωσε την πιθανότητα του τραυματισμού του περινέου (κυρίως της περινεοτομής) . Ο αντίκτυπος ήταν σαφής για τις γυναίκες που δεν είχαν ξανα γεννήσει κολπικά, αλλά ήταν λιγότερο σαφής για τις πολυτόκες.

Πως γίνεται το μασάζ στο περίνεο;

Αφού βεβαιωθείτε πως τα χέρια σας είναι καθαρά, καθίστε σε μια αναπαυτική θέση που να σας επιτρέπει να μπορείτε να κάνετε άνετα το μασάζ. Βάζετε στα δάχτυλα σας λίγο λάδι (αμυγδαλέλαιο ή ειδικά λαδάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τον σκοπό αυτό), τοποθετείτε τον αντιχειρά σας εσωτερικά του κόλπου και τον δείκτη στο εξωτερικό σημείο του πιέζοντας απαλά προς το πλάι και κάνετε κυκλικές κινήσεις μάλαξης - τεντώστε το άνοιγμα του κόλπου πλάγια αρκετές φορές και στη συνέχεια προς τα κάτω και ελαφρώς προς τα εμπρός. Σε προχωρημένες εβδομάδες κύησης, αν δυσκολεύεται η έγκυος μπορεί να την βοηθήσει ο σύντροφος της - ώστε να νιώσει και εκείνος πως βοηθά στην προετοιμασία του τοκετού. Όσο πιο τακτικά κάνετε μασάζ, τόσο πιο πολύ βοηθά το περίνεο να γίνεται πιο ελαστικό και ανθεκτικό για να αντέξει στον τοκετό. Ξεκινήστε το μασάζ τουλάχιστον 6- 8 βδομάδες πριν το τοκετό ή και νωρίτερα. Είναι σημαντικό να κάνετε μασάζ 3 με 4 φορές την εβδομάδα για 5-10 λεπτά τη φορά. Το πιο σημαντικό είναι να το κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας χωρίς να σας προκαλεί δυσφορία.