Κολικοί στα βρέφη

Κολικοί στα βρέφη

Τι είναι κολικός στα βρέφη;

Όταν παρουσιάζεται έντονο κλάμα αγνώστου αιτιολογίας και δυσφορία του βρέφους, που κρατά περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα

υποθέτουμε οτι έχουμε κολικό. Είναι ένα συχνό πρόβλημα σε υγιή κατά τα άλλα μωρά και εκδηλώνεται συνήθως μετά τον πρώτο μήνα της ζωής.

Πότε λέμε ότι ένα βρέφος έχει κολικούς;

Το μωρό σας μπορεί να έχει κολικό εάν κατά τα άλλα είναι υγιές και κλαίει επί περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα συνολικά, για περισσότερες από 3 ημέρες μέσα σε μία εβδομάδα. Χειροτερεύει συνήθως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Μπορεί να τεντώνει ή να μαζεύει τα πόδια του και να παράγει πολλά αέρια και να μην παρηγορείται με οποιονδήποτε τρόπο.

Που οφείλεται ο κολικός;

Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια των κολικών. Ωστόσο, τα μωρά με κολικούς φαίνεται ότι παθαίνουν επώδυνες συσπάσεις του εντέρου τους. Επίσης κάποιοι πιστεύουν ότι οι κολικοί συσχετίζονται με τη διατροφή. Ως πιθανό αίτιο αναφέρεται η ευαισθησία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας ή η δυσανεξία στη λακτόζη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το κλάμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου ιατρικού προβλήματος, όπως π.χ. γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει κολικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια.

Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσουν οι κολικοί;

Ο κολικός εκδηλώνεται συνήθως κατά τον πρώτο με δεύτερο μήνα και συχνά υποχωρεί γύρω στην ηλικία των 5-6 μηνών.

Πως αντιμετωπίζεται;

Δεν υπάρχει καμία "θεραπεία" που να είναι αποτελεσματική σε κάθε βρέφος. Εάν η πιθανή αιτία είναι η δυσανεξία στη λακτόζη ή η αλλεργία σε κάποια τροφή, τότε αλλαγή στη διατροφή και επιλογή υποαλλεργικού γάλακτος πιθανόν να ωφελήσει. Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν αποχή απο τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επίσης πρέπει να προσέξουν μήπως έχουν υπερπαραγωγή γάλακτος και πιθανόν αυτό να δημιουργεί κάποια δυσφορία στο μωρό τους.

Εάν ο κολικός είναι απλά ένα στάδιο της ανάπτυξης του μωρού, η μόνη «θεραπεία» είναι ο χρόνος.

Επίσης άλλες τακτικές αντιμετώπισης των κολικών είναι:

ζεστά - ανακουφιστικά μπανάκια,

τοποθέτηση ζεστής πετσέτας στην κοιλίτσα του μωρού,

μασάζ στην περιοχή της κοιλίτσας του μωρού με φυτικά έλαια, όπως αμυγδαλέλαιο, αλλά και στην πλάτη του

ακρόαση ήχων απο ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (π.χ. απορροφητήρας , πιστολάκι, ηλεκτρική σκούπα)