Θηλασμός - ό,τι πολυτιμότερο

Θηλασμός - ό,τι πολυτιμότερο

Το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για το μωρό. Είναι η φυσική τροφή που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές όσο το βρέφος μεγαλώνει.

Είναι πλούσιο σε αμυντικά κύτταρα και παράγοντες που προστατεύουν από λοιμώξεις. Κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία του μητρικού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μωρά δε χρειάζονται άλλο γάλα ή τροφή τους 6 πρώτους μήνες ζωής τους και παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών, συστήνεται η συνέχιση του θηλασμού έως και κατά το δεύτερο έτος ζωής και για όσο διάστημα επιθυμεί η μητέρα και το μωρό.

Επαφή δέρμα με δέρμα σημαίνει άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας και του μωρού ενώ αυτό είναι ακόμη γυμνό αλλά στεγνό, με κάλυψη από ένα σκέπασμα για να προστατευθεί από το κρύο. To μωρό αναζητά το στήθος και έρποντας φτάνει στη θηλή, πιάνει το στήθος και ξεκινά τον θηλασμό. Η επαφή δέρμα με δέρμα έχει παρατηρηθεί ότι εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, σφύξεων και επιπέδων σακχάρου του αίματος του μωρού και μειώνει το κλάμα του. Επιπλέον, προάγει τον ψυχικό δεσμό μητέρας – μωρού.

Επιστημονικά δεδομένα έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά που ΔΕΝ θηλάζουν παρουσιάζουν:

• 100% μεγαλύτερο κίνδυνο για οξείες λοιμώξεις των αυτιών

• 47% μεγαλύτερο κίνδυνο για έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)

• 178% μεγαλύτερο κίνδυνο για διάρροιες κι εμετούς

• 35% μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα χωρίς οικογενειακό ιστορικό

• 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία

• 64% μεγαλύτερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

• 56% μεγαλύτερο κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου

• 138% μεγαλύτερο κίνδυνο για νεκρωτική εντεροκολίτιδα στα πρόωρα

Το μητρικό γάλα είναι τέλειο ποιοτικά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός βρέφους, στις σωστές αναλογίες, σύμφωνα με την ηλικία του. Οι αναλογίες μεταξύ των λευκωμάτων, των λιπών και των υδατανθράκων, των αλάτων και των βιταμινών, είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους χωρίς καμία επεξεργασία.

Μόλις γεννηθεί το βρέφος η πρώτη του τροφή θα είναι το πρωτόγαλα (πύαρ). Η σύσταση του είναι ιδιαίτερα υψηλή σε νάτριο, πρωτεΐνες (κυρίως ανοσοσφαιρίνες), λευκοκύτταρα, λακτοφερρίνη, επιδερμιδικό αυξητικό παράγοντα και καροτίνη, μια πρόδρομη ουσία βιταμίνης Α, που δίνει και το κίτρινο χρώμα στο πύαρ. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τρείς έως πέντε ημέρες μετά από τον τοκετό, παράγεται στον μαστικό αδένα ένα παχύ, κίτρινο υγρό το οποίο ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις.

Με το πρωτόγαλα, εκτός από τα αντισώματα, περνούν από τη μητέρα στο βρέφος πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, παρέχοντάς του ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του. Το πρωτόγαλα διαφέρει από το ώριμο μητρικό γάλα στη σύσταση και στη μορφή του. Το μητρικό γάλα είναι λεπτόρρευστο και λευκό, το πύαρ είναι παχύρρευστο και έχει χρώμα κιτρινωπό. Επίσης, το πρωτόγαλα περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και δεν έχει την ίδια ποσότητα υγρού σε σχέση με το ώριμο μητρικό γάλα, αλλά καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του μωρού σε αντισώματα.

Η ανταπόκριση αυτή, του οργανισμού, στις ανάγκες του μωρού, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς το γάλα που παράγεται θα αλλάζει κάθε φορά σύσταση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού.

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ

ΦΟΡΜΟΥΛΑ

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

Απαραίτητη για την ανάπτυξη. Διασπάται σε κασεΐνη και ορό γάλακτος. δεν περιέχει λακτογλοβουλίνη. Μόνο το 1%του γάλακτος αποτελείται από πρωτεΐνη, καθώς τα βρέφη πρέπει να μεγαλώνουν αργά και να τρέφονται σωστά.

Τα επίπεδα είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερα και η πρωτεΐνη είναι διαφορετικού τύπου και λιγότερο εύπεπτη. Μπορεί να καλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικά μωρά. Η πρωτεΐνη πρέπει να αραιώνεται μέχρι κάποιο ασφαλές επίπεδο και η διαδικασία αυτή ελαττώνει και τις παρεχόμενες θερμίδες

ΛΙΠΟΣ

Για ενέργεια και ανάπτυξη. Αφομοιώνεται εύκολα αφήνοντας ελάχιστα κατάλοιπα, μεγαλύτερη συγκέντρωση λιπαρών οξέων μακράς αλύσου, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Αφομοιώνεται λιγότερο εύκολα και είναι διαφορετικού τύπου. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου δεν υπάρχουν στο φυσικό γάλα.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Σημαντική πηγή ενέργειας και απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παράγονται με την μορφή της λακτόζης.

Το περιεχόμενο σε λακτόζη είναι κατά ένα τρίτο λιγότερο από το μητρικό γάλα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η επαρκής διατροφή της μητέρας παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.

Μικρές ποσότητες και λιγότερο διαθέσιμες.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι χαμηλή, αλλά απορροφάται 20 φορές πιο εύκολα. Τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία είναι παρόντα στην κατάλληλη αναλογία.

Υπάρχει 3 φορές περισσότερο νάτριο, ασβέστιο και χλώριο και 6 φορές περισσότερος φώσφορος. Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος απορροφώνται λιγότερο εύκολα.

ΝΕΡΟ

Περιέχει όλο το νερό που είναι απαραίτητο για το βρέφος.

Το νερό που περιέχεται μπορεί να μεταβληθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του βρέφους, με αποτέλεσμα να πρέπει να χορηγείται επιπλέον νερό.