Κύηση και κατοικίδια

Κύηση και κατοικίδια

Τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και ειδικά των μικρών παιδιών. Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να είναι διασκεδαστική για

εσάς και το παιδί σας. Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε ένα κατοικίδιο, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Η φροντίδα ενός μικρού κατοικίδιου ζώου και το πρόγραμμα διατροφής και προσαρμογής του μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάλογα με την κατάστασή σας.

Τι συμβαίνει όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Εάν είστε έγκυος και θέλετε να αποκτήσετε ένα καινούργιο κατοικίδιο, θα ήταν καλύτερο να περιμένετε μέχρι να γεννήσετε.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, τα αισθάνονται σαν "παιδιά" τους - όταν μείνετε όμως έγκυος, θα υπάρξουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να κάνουν το σπίτι ασφαλές μέρος τόσο για το νέο μωρό, όσο και για τα ίδια τα κατοικίδια μόλις φτάσει το μωρό. Το να έχετε κατοικίδια ενώ είστε έγκυος δεν είναι δύσκολο, αλλά απαιτεί κάποιες προσαρμογές.

Σκύλος και κύηση

Γενικά, η κατοχή ενός σκύλου όταν είστε έγκυος δεν αποτελεί απειλή για την υγεία σας ή για την υγεία του μωρού, όπως συμβαίνει με άλλα είδη κατοικίδιων. Ωστόσο, αν έως τώρα ο σκύλος ήταν συνηθισμένος να ανεβαίνει και να πηδάει επάνω σας ώστε να παίξει μαζί σας, αυτό αποτελεί πρόβλημα. Ένα χτύπημα στην κοιλιακή χώρα μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και το βάρος ενός μεγάλου σκύλου μπορεί επίσης να είναι αρκετά ανησυχητικό. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τον σκύλο σας και να μην παίζετε μαζί του, αλλά μπορεί τέτοιου είδους παιχνίδια να τα συνεχίσει περισσότερο ο σύντροφος σας.

Το άλλο ζήτημα που μπορεί να προκύψει με τα σκυλιά είναι τα παράσιτα που μπορούν να περάσουν σε εσάς και τα μέλη της οικογένειας σας. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να εξασφαλίσει την υγεία του σκύλου είναι απαραίτητη, ώστε να αποκλειστούν τέτοιου είδους πιθανότητες. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι να πλένετε τα χέρια σας καλά αφού έχετε ασχοληθεί με τον σκύλο σας ή εάν τον έχετε βγάλει βόλτα.

Γάτα και κύηση
Η γάτα είναι επίσης ένας απο τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν έχετε γάτες ως κατοικίδια ενώ είστε έγκυος.

Η κυριότερη και πιο γνωστή λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί απο τις γάτες είναι η τοξοπλάσμωση. Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii. Η ασθένεια που σχετίζεται με τη μόλυνση τείνει να είναι ήπια με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα σε ανθρώπους με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μπορεί να γίνει σοβαρός κίνδυνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή το παράσιτο μπορεί να επιμολύνει τον πλακούντα και τελικά το μωρό σας. Οι γάτες, ιδιαίτερα οι αδέσποτες γάτες, είναι φορείς αυτού του παρασίτου. Για τις γάτες που ζούν στο σπίτι, η λεκάνη απορριμάτων τους μπορεί να φιλοξενήσει τη λοίμωξη.
Το Toxoplasma gondii επηρεάζει μεταξύ 400 και 4.000 γεννήσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα. Η λοίμωξη μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει θνησιμότητα, νευρολογικές, οφθαλμολογικές και μακροχρόνιες εγκεφαλικές βλάβες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο - χωρίς να απαλλαγείτε από τα κατοικίδια σας ενώ είστε έγκυος.
Το CDC αναφέρει ότι περίπου το 15% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν ανοσία στην τοξοπλάσμωση και αν μια γυναίκα έχει στην κατοχή της μια γάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πιθανότητα ανοσίας είναι υψηλότερη. Η μετάδοση της λοίμωξης γίνεται όταν έρχεστε σε επαφή με περιττώματα γάτας. Μεταδίδεται επίσης μέσω ωμού ή μη καλοψημένου μολυσμένου κρέατος. Μεγάλης σημασίας λοιπόν είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν να φάμε κάτι, γιατί έτσι μολύνονται οι έγκυες.

Πουλιά και κύηση
Αν το φτερωτό σας κατοικίδιο είναι υγειές, τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για έναν προληπτικό έλεγχο. Τα πουλιά μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας, το καμπυλοβακτηρίδιο και κάποιες άλλες λοιμώξεις - οπότε συνιστάται ο καθαρισμός του κλουβιού να μη γίνεται από την έγκυο γυναίκα.

Ερπετά και κύηση
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (ΑΡΑ), προειδοποιεί τους γονείς ότι οι σαύρες, τα φίδια, τα ιγκουάνα, οι χελώνες και κάθε είδους ερπετό μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και το παιδί σας ακόμη και μετά τον τοκετό. Αυτή η κατηγορία των κατοικίδιων ζώων μεταφέρει το βακτήριο της σαλμονέλας στα περιττώματά τους και η έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας. Επιπλέον, η έκθεση στο βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε μικρά παιδιά, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε εξέλιξη.


Τρωκτικά και κύηση
Σύμφωνα με το CDC οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα είδος τρωκτικού κατοικίδιου ζώου. Στα τρωκτικά κατοικίδια συμπεριλαμβάνονται τα χάμστερ, τα gerbils και τα ινδικά χοιρίδια. Αν και αυτά τα τρωκτικά δεν είναι φορείς του ιού της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας (LCMV), μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, ειδικά αν προέρχονται από κατάστημα κατοικιδίων. Η λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει αποβολή και σοβαρές γεννετικές ανωμαλίες. Το CDC προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος του σπιτιού και η έγκυος δε πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτά.