Έμμηνος ρύση και θηλασμός

Έμμηνος ρύση και θηλασμός

Η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη εμφανίζεται συνήθως αφού περάσουν 6 με 8 εβδομάδες από τον τοκετό, και ειδικά αν χρησιμοποιούν μπιμπερό,

οι περισσότερες μητέρες θα έχουν την πρώτη τους περίοδο σύντομα.

Ο θηλασμός ωστόσο, περιορίζει την έμμηνο ρύση τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Για κάποιες μητέρες αυτό μπορεί να είναι για κάποιες εβδομάδες ή μήνες όσο διαρκεί ο θηλασμός. Κάποιες μητέρες μπορεί ακόμη να απογαλακτίσουν τελείως προτού επανέλθει η περίοδός τους. Άλλες πάλι, μόλις τα μωρά τους ξεκινήσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ή να κοιμούνται μακρύτερα διαστήματα τη νύχτα.

Όταν επανέλθει η έμμηνος ρύση μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει ανωμαλίες κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Είναι συχνό φαινόμενο να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη σε διάρκεια απο τη φυσιολογική η περίοδος κατά τον θηλασμό. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να μην εμφανίζεται τον ένα μήνα ή να εμφανίζεται και να επανέρχεται μετά απο κάποιους μήνες

Η επανεμφάνιση της εμμήνου ρύσεως εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες:

 τη συχνότητα και διάρκεια των θηλασμών του μωρού,

 πόσο συχνά χρησιμοποιείται μπιμπερό ή πιπίλα,

 πόσο διαρκεί ο νυχτερινός ύπνος του μωρού και εάν θηλάζει ενδιάμεσα τη νύχτα,

 εάν έχει ξεκινήσει η λήψη στέρεας τροφής

 η σωματική χημεία του σώματος της κάθε μητέρας

 ο τρόπος που αντιδρά το σώμα στις ορμονικές επιρροές που συνδέεονται με τον θηλασμό.

Κάθε φορά που η διέγερση του στήθους ελαττώνεται, κυρίως τη νύχτα, η έμμηνος ρύση είναι πολύ πιθανό να επανέλθει σύντομα. Όταν επανέλθει η περίοδος, θεωρείστε ότι είστε γόνιμη και λάβετε τα απαραίτητα αντισυλληπτικά μέτρα (εαν δεν επιθυμείτε άλλη εγκυμοσύνη). Μερικές γυναίκες θεωρούν την πρώτη τους περίοδο ως «προειδοποιητική» ότι είναι σε θέση να συλλάβουν εκ νέου. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης και πριν την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης.

Η επάνοδος της έμμηνου ρύσης δεν σημαίνει το τέλος του θηλασμού. Το γάλα δεν ξινίζει ή «χαλάει» όταν έχετε την περίοδό σας, ούτε είναι λιγότερο θρεπτικό. Μερικές γυναίκες παρατηρούν μια προσωρινή πτώση στην παραγωγή γάλακτος λίγες μέρες πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Αυτό οφείλεται σε φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις. Μόλις ξεκινήσει η περίοδος και τα ορμονικά επίπεδα επανέλθουν στο φυσιολογικό, θα αυξηθεί και η παραγωγή γάλακτος. Τα περισσότερα μωρά αντισταθμίζουν αυτή την παροδική μείωση στην παροχή γάλακτός με πιο συχνές απαιτήσεις για θηλασμό και φροντίδα. Σε κάποιες γυναίκες προκαλείται ευαισθησία στις θηλές κατά την ωορρηξία ή και την έμμηνο ρύση. Ορισμένες μητέρες αναφέρουν επίσης συναισθήματα νευρικότητας / ανησυχίας όταν φρόντιζαν τα μωρά εκείνες τις στιγμές.