Καφεΐνη και θηλασμός

Καφεΐνη και θηλασμός

Με την κατανάλωση καφέ ή σοκολάτας, μια μικρή ποσότητα καφεΐνης θα εισέλθει στο αίμα σας. Από τη στιγμή που είναι στο αίμα σας, περίπου το ένα τοις εκατό από αυτήν θα εμφανιστεί στο μητρικό γάλα.

Μερικές γεύσεις από ό, τι τρώει μια θηλάζουσα μαμά, επίσης περνάει στο γάλα αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα γι'αυτό.

Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια είναι η επίδραση της καφεΐνης στον θηλασμό των μωρών. Αλλά κάθε μωρό είναι διαφορετικό, και μερικά μωρά φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλα.

Μερικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών μπορεί να μην είναι σε θέση να δεχτούν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Τα μωρά δε μπορούν να αποβάλλουν την καφεΐνη πολύ καλά, οπότε έτσι μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα τους, κάνοντάς τα ανήσυχα, να μην κοιμούνται και να είναι εκνευρισμένα. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καφεΐνη έχει μικρή επίδραση στα μωρά.

Είναι φυσιολογικό η μητέρα να νιώθει κουρασμένη τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να την κάνει να αισθάνεται δίψα. Ένα φλυτζάνι καφέ ή τσάι, είναι δελεαστικό και μπορεί να την κρατήσει για ώρες. Είναι καλύτερα όμως να μην καταναλώνετε πολλά τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη ενώ θηλάζετε.

Η καφεΐνη εμφανίζεται σε πολλά από τα πράγματα που τρώμε και πίνουμε, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και της σοκολάτας. Είναι, επίσης, πρόσθετο σε ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, και σε ορισμένα φάρμακα για το κρύωμα και τη γρίπη. Ορισμένα ροφήματα με βάση τον καφέ εσπρέσσο, όπως ο καπουτσίνο και ο latte, μπορεί να έχουν υψηλό ποσοστό καφεΐνης.

μία κούπα καφές φίλτρου: 140mg

μια κούπα στιγμιαίου καφέ: 100mg

μια κούπα τσαγιού: 75mg

ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού: μέχρι 80mg

μια πλάκα σοκολάτας 50γρ: μέχρι 50mg

ένα κουτάκι κόκα κόλα (330 ml): 40 mg


Δεν υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την ασφαλή ποσότητα καφεΐνης για τις θηλάζουσες μαμάδες. Στις ΗΠΑ, δε συνιστάται περισσότερο από 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με δύο φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή τέσσερις κούπες του τσαγιού, την ημέρα.

Λιγότερη από αυτή την ποσότητα της καφεΐνης, είναι απίθανο να βλάψει το μωρό σας.Ωστόσο, αν το μωρό σας φαίνεται πολύ ανήσυχο κι έχει δυσκολία στον ύπνο, ελαττώστε την ποσότητα της καφεΐνης.Πιείτε περιστασιακά έναν καφέ ή κόψτε το τελείως για λίγες μέρες,για να δείτε αν υπάρχει διαφορά.


Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ντεκαφεϊνέ τσάι και καφέ, χυμό φρούτων, γάλα ή μεταλλικό νερό στη θέση του καφέ. Το τσάι από βότανα είναι μια άλλη επιλογή, (με εξαίρεση το φασκόμηλο και γενικώς τα βότανα που ελαττώνουν το γάλα) πάλι με μέτρο όμως, όχι περισσότερο από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα, ενώ θηλάζετε. Ορισμένα βότανα, όπως το πράσινο τσάι, επίσης περιέχουν καφεΐνη - στο εμπόριο θα βρείτε φρουτώδες τσάι,που δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.