Ιογενείς Λοιμώξεις
Έρπης γεννητικών οργάνων
Η πρωτοπαθής λοίμωξη είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις με φλύκταινες στα γεννητικά όργανα, δυσουρία έντονο καύσος και ισχυρό πόνο.
Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εμβρύου εφόσον διενεργηθεί κολπικός τοκετός και υπάρχει ενεργός νόσος με κίνδυνο ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΟΣ. Η επώαση είναι 2-7 ημέρες. Ο ιός συχνά υποτροπιάζει με συνοδό κακουχία, πυρετό και βουβωνική λεμφαδενίτιδα. Ζοvirax και τοπικά αναισθητικά είναι η θεραπεία εκλογής.
Έρπης Ζωστήρας.
Εκδηλώνεται με φυσαλιδώδες εξάνθημα που ακολουθεί την πορεία αισθητικού δερματικού νεύρου. Σπάνια εντοπίζεται στο αιδοίο και πάντα εμφανίζεται ετερόπλευρα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτού των γεννητικών οργάνων.
Οξυτενή κονδυλώματα
Εντοπίζονται στο αιδοίο και επεκτείνονται στον κόλπο, τράχηλο, πρωκτό μηρούς κλπ. Έχουν αρχικά βλατιδώδη και στην συνέχεια ανθοκραμβοειδή μορφή. Μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και υποτροπιάζουν. Όταν είναι ενεργή η νόσος μεταδίδεται με ενοφθαλμισμό συνήθως με τις μικροεκδορές που προκαλούν τα νύχια κατά τον κνησμό( Ο κνησμός είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα.) Η θεραπεία τους βασίζεται σε τοπική καταστροφή
Μολυσματική τέρμινθος
Είναι νόσος μεταδοτική που οφείλεται σε ιό. Χαρακτηρίζεται από μικρά ογκίδια μέχρι και 1 cm που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Η θεραπεία τους είναι με τοπική καταστροφή.
Σπάνιες λοιμώξεις
Βουβωνικό κοκκίωμα
Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα
Hemophilus Ducrey
Βαρθολινίτιδα-Απόστημα
Στην είσοδο του κόλπου υπάρχουν αμφοτερόπλευρα δύο μικροί αδένες που λέγονται βαρθολίνειοι και λιπαίνουν τον κόλπο κατά την συνουσία. Όταν μολυνθούν μπορεί να κλείσει ο εκφορητικός πόρος και να συγκεντρωθεί βλένη εντός του αδένα σχηματίζοντας την κύστη του βαρθολινείου αδένα. Όταν διαπυηθεί ο αδένας σχηματίζεται απόστημα με θορυβώδη σημειολογία εμποδίζοντας την γυναίκα ακόμη και να περπατήσει και συνοδεύεται από έντονο άλγος. Η θεραπεία είναι χειρουργική με παροχέτευση του αποστήματος και μαρσιποποίηση του αδένα σχηματίζοντας έναν νέο εκφορητικό πόρο.