Διατροφή και κύηση

Διατροφή και κύηση

Βασικές αρχές διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλήρης δηλαδή να περιέχει επαρκείς ποσότητες από όλες

τις βασικές θρεπτικές ουσίες. Δεν πρέπει να περιέχει πάρα πολύ από ένα μοναδικό διαιτητικό συστατικό-ιδιαίτερα λίπος ,ζάχαρη ,ή αλάτι.

Λαμβάνετε καθημερινά τρία ισορροπημένα γεύματα (Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) .Ανάμεσα στα γεύματα να υπάρχει ένα μικρό snack έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως εσείς και το μωρό σας θα έχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Καλές επιλογές είναι :φρούτα, γιαούρτι, φυσικοί χυμοί ανάλατοι ξηροί καρποί, 2-3 φρυγανιές με τυρί, Ρυζόγαλο ,Ζελέ με κομματάκια φρούτων, αγγουράκια, καροτάκια κομμένα σε μπάρες
Καταναλώστε ποικιλία φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.

ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Τα δημητριακά, το ψωμί, τα όσπρια και οι υπόλοιπες αμυλώδεις τροφές θα πρέπει να εμπεριέχονται σε κάθε γεύμα.
Σε γενικές γραμμές, οι τροφές αυτές θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αφού προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού και είναι πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά.
Σε ότι αφορά στα δημητριακά να ξέρετε ότι δεν έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία. Είτε μιλάμε για ψωμί, είτε για ζυμαρικά, είτε για ρύζι, θα πρέπει να προτιμήσετε τα ολικής αλέσεως παρά τα κατεργασμένα και επεξεργασμένα. Τα όσπρια θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

Καταναλώστε άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα (τουλάχιστον 6 μερίδες καθημερινά) Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να καλύψετε ένα μεγάλο ποσοστό των συνιστώμενων προσλήψεων σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, των οποίων οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτήν την περίοδο.
Προσοχή: να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. Μικρόβια, φυτοφάρμακα και βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο έμβρυο. Αποφύγετε έτοιμες προπαρασκευασμένες σαλάτες, που περιέχουν συνήθως προπλυμένα φύλλα σαλάτας

ΟΜΑΔΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει και αυτά να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα αφού είναι η σημαντικότερη πηγή ασβεστίου .Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 3 ισοδύναμα από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ένα ισοδύναμο μπορεί να είναι: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 30 γραμμάρια (1 σπιρτόκουτο) τυριού. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά έχουν περίπου ίση περιεκτικότητα σε ασβέστιο με εκείνα που είναι πλήρη σε λίπος.

Τα άπαχα γαλακτοκομικά (0%) δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί το ασβέστιο δεν απορροφάται λόγω της απουσίας λίπους. Τα κίτρινα τυριά έχουν περισσότερο ασβέστιο.
Προσοχή: Αποφύγετε τα μαλακά ώριμα τυριά , όσα έχουν μπλε γραμμώσεις (όπως Brie , Roquefort και Camembert) και όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά γιατί ευνοούν την πρόκληση λιστερίασης. Αποφύγετε το τυρί Cottage.
Παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Σε αυτή την ομάδα συμπεριλαμβάνονται μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών!!! Το ψάρι είναι σημαντικό να το καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να περιλαμβάνει ένα λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα ή ο κολιός, που είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά.

Προσοχή: Το κρέας και το ψάρι να ψήνονται καλά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης λιστερίασης. Για τον ίδιο λόγο, να αποφεύγονται τα αλλαντικά και κυρίως τα προϊόντα με βάση το συκώτι, το ζωικό ζελέ, τα αλεσμένα κρέατα και το πατέ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνετε ωμό ή μισοψημένο κρέας, ψάρια και θαλασσινά προϊόντα που τρώγονται ωμά (στρείδια, σούσι).Καλό επίσης είναι να αποφύγετε το συκώτι και τα προϊόντα του, εξαιτίας και της υψηλής συγκέντρωσης τους σε βιταμίνη Α. Κάποια αυγά είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα γι αυτό μαγειρεύετε τα αυγά έως ότου το ασπράδι του αυγού και ο κρόκος του να γίνουν στέρεα. Αποφύγετε εδέσματα που περιέχουν ωμά η μερικώς μαγειρεμένα αυγά συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που ετοιμάζονται στο σπίτι όπως είναι η μαγιονέζα, κρέμες από γάλα και αυγά και κάποια σουφλέ.

ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ

ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ
Τα λιπαρά υλικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες. Καλό είναι να περιορίζονται οι τροφές που έχουν ως βάση το ζωικό λίπος, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος και να αντικατασταθούν με φυτικά έλαια .Προτιμήστε το ελαιόλαδο.
Το αλάτι και η ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Μην ρίχνετε υπερβολικό αλάτι στο πιάτο σας, και αποφύγετε να καταναλώνετε σνακ όπως πατατάκια και αλμυρούς ξηρούς καρπούς.

Ιδανική αύξηση βάρους
Πόσο βάρος πρέπει να πάρω; 
Το σύνολο των κιλών που θα πρέπει να πάρετε εξαρτάται από το βάρος σας πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ:
ΔΜΣ= Βάρος(kg)/(Ύψος m)2
Πχ εάν ζυγίζετε 75 kg και το ύψος σας είναι 1,68m
Ο Δ.Μ.Σ.= 75/(1,68)2=26,5

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 
Δ.Μ.Σ. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ 

ΑΥΞΗΣΗ ΒΆΡΟΥΣ/ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ 12Η 


ΧΑΜΗΛΟΣ ΔΜΣ <18,5 Ελλειποβαρείς 12,5-18 kg 0,5 gr 
ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΔΜΣ 18,5-25 Φυσιολογικές 11,5-16 kg 0,4 gr 
ΥΨΗΛΟΣ ΔΜΣ 25-30 Υπέρβαρες 7-11,5 kg 0,3 gr 
ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ >30 Παχύσαρκες 6-8 kg 
ΚΥΟΦΟΡΙΑ ΔΙΔΥΜΩΝ 0,7 gr

ΑΛΑΤΙ –ΖΑΧΑΡΗ

ΑΛΑΤΙ –ΖΑΧΑΡΗ

Διατροφή και κύηση

Η αξία της διατροφικής υποστήριξης κατά την διάρκεια της κύησης

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής που ακολουθεί μία γυναίκα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του βρέφους. Η ιδέα που επικρατούσε παλαιότερα ότι η γυναίκα έπρεπε να καταναλώνει τις διπλάσιες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ψευδής .Τόσο η ποσότητα του φαγητού , για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας , όσο και η ποιότητα της τροφής που καταναλώνεται για να επιτευχθεί η επιθυμητή κατάσταση υγείας για το έμβρυο και τη μητέρα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Όταν η μητέρα τρέφεται με λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεται (χαμηλή θερμιδική πρόσληψη) υπάρχει: α) αυξημένος κίνδυνος για εμφανιστούν νοσήματα αργότερα επειδή το έμβρυο δεν θα έχει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύξει σωστά τα όργανά του και β) κίνδυνος να ‘αδειάσουν’ οι αποθήκες της μητέρας από θρεπτικά συστατικά. Η ανάγκη για επαρκή κάλυψη των θρεπτικών αναγκών της μητέρας είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν μια κακή διατροφική κατάσταση προϋπήρχε της εγκυμοσύνης της πχ συνεχείς δίαιτες, πρόχειρο φαγητό, όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Όταν η μητέρα τρέφεται με περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει το βάρος της και να δυσκολέψει τον τοκετό, επιβαρύνοντας την υγεία του εμβρύου αλλά και να καθυστερήσει την απώλεια του βάρους μετά τον τοκετό και την εγκυμοσύνη. Μια ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτη της κύησης, υπέρταση, τοξιναιμία)

Προσοχή!
Η μεγάλη αύξηση του βάρους δε είναι απαραίτητα συνώνυμη με τη σωστή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και επομένως η διατροφική υποστήριξη και εκπαίδευση από ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο κατά το στάδιο αυτό είναι απαραίτητη.

Περιποίηση και μπάνιο νεογνού

ΣΧΕΤΙΚΑ..Κύηση