Εμμηνόπαυση

Ομαλός λειχήνας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Οι λειχήνες του αιδοίου αποτελούν χρόνιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Διακρίνουμε 3 είδη λειχήνα: Σκληρυντικός λειχήνας  Ομαλός λειχήνας Χρόνιος απλός λειχήνας.

Ο Ομαλός Λειχήνας είναι ένα χρόνιο δερματικό εξάνθημα που οφείλεται σε φλεγμονή και εκδηλώνεται στο δέρμα, ή του βλεννογόνους στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα, συνήθως στα μικρά χείλη του αιδοίου. Δεν είναι μεταδοτικός.

Εμφανίζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συνήθως κατά την 5η και 6η  δεκαετία της ζωής.

  • 4% των γυναικών με παθήσεις του αιδοίου πάσχουν από ομαλό λειχήνα.
  • 70% των ασθενών με ομαλό λειχήνα αιδοίου εμφανίζουν παρόμοιες βλάβες στο βλεννογόνο του κόλπου ή του στόματος αλλά και στο δέρμα του κορμού και των άκρων.
  • Είναι σπάνιος στα παιδιά, σε ποσοστό 0,03%.
  • Σχεδόν το 1/3 όλων των ασθενών πάσχουν και από κάποιο άλλο αυτοάνοσο.

Ο ομαλός λειχήνας εμφανίζεται ως:

  1. Ερυθρά αλλοίωση (περιγεγραμμένη) σε συνδυασμό με γραμμοειδείς λευκωπές μικρότερες αλλοιώσεις συνήθως στην περιφέρεια
  2. Υπερτροφικές κερατινοποιημένες περιοχές που ομοιάζουν με πλακώδες καρκίνωμα αιδοίου
  3. Διαβρώσεις ή ελκωτικές βλάβες με λευκάζουσα γύρω περιοχή
  4. Συνδυασμός αυτών

Τα αίτια εμφάνισης του ομαλού λειχήνα δεν έχουν εξακριβωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτία:

1η Θεωρία: Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που οφείλεται ανοσοποιητικού τύπου διαταραχή, δηλαδή σε δυσλειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσολογικού μας συστήματος.

2η Θεωρία: Εκτεταμένοι τύποι λειχήνα πολλές φορές συνδέονται με τη λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C.

3η Θεωρία: Λειχηνοειδές εξάνθημα έχει συσχετιστεί με αλλεργικές αντιδράσεις σε φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και αρθρίτιδα.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν συνήθως άλγος, δυσουρικά ενοχλήματα, δυσπαρεύνια (πόνο κατά την σεξουαλική επαφή), έντονη φαγούρα ή κάψιμο. Πιο αναλυτικά ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται:

  • Δέρμα: Εξάνθημα με μικρές, επίπεδες, πολυγωνικές βλατίδες ερυθρού χρώματος οι οποίες που εμφανίζονται συγκεντρωμένες στο δέρμα. Προκαλούν έντονο κνησμό και εξαπλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  • Στόμα: Λευκές ή κόκκινες δαντελωτές κηλίδες οι οποίες συχνά είναι επώδυνες και μπορεί να προκαλούν αίσθηση καύσου. Εμφανίζονται στα ούλα, στη γλώσσα ή στο βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό των παρειών.
  • Γεννητικά Όργανα: Ο Ομαλός Λειχήνας που εντοπίζεται στο πέος ή στον γυναικείο κόλπο έχει τη μορφή ερυθρών πολυγωνικών βλατίδων με διαβρώσεις – εξελκώσεις οι οποίες είναι συχνά επώδυνες.
  • Νύχια: Παρατηρούνται έντονες αλλοιώσεις στην επιφάνεια των νυχιών, κυρίως ραβδώσεις και οπές. Τα νύχια γίνονται ιδιαίτερα λεπτά και εύθραυστα.
  • Τριχωτό κεφαλής: Εκδηλώνεται έντονη ερυθρότητα στο δέρμα και τριχόπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.

Η λήψη βιοψίας είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ακριβή κατηγοριοποίηση του λειχήνα και τον αποκλεισμό καρκίνου.

Στις ήπιες περιπτώσεις, ο ομαλός λειχήνας στηρίζεται σε τοπική θεραπεία με κορτιζονούχες κρέμες και αντισταμινικά φάρμακα, για να ανακουφίσουν την έντονη φαγούρα και να υπάρξει καταστολή της νόσου στο μέλλον (περιοδική χρήση κορτικοειδούς μία έως δύο φορές την εβδομάδα).

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται:

  • Από του στόματος αγωγή με κυκλοσπορίνη, κορτικοστεροειδή και ρετινοειδή.
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών στις περιοχές που εμφανίζονται τα εξανθήματα.