Εμμηνόπαυση

εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που εκδηλώνεται συνήθως γύρω στα 50 έτη μιας γυναίκας. Ένα 20% των γυναικών δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, το 60% εμφανίζει ήπια, ενώ μόνο το 20% έχει σοβαρή επίπτωση από την εμμηνόπαυση.

Οι εξάψεις (flashing-hot flashes) αποτελούν ένα εκ των πολλαπλών συμπτωμάτων που μπορεί να βιώσουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και είναι το πιο συνηθισμένο αρχικό σύμπτωμα, μαζί με την εφίδρωση. Παρουσιάζονται στο 85% των γυναικών για περισσότερο από 12 με 18 μήνες. Στο 50%  των γυναικών, δεν αποκλείεται να διαρκέσουν έως και 5 χρόνια ενώ σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις 5% διαρκούν 13 χρόνια.

Οι εξάψεις προκαλούν μία αίσθηση ζέστης. Εμφανίζονται ξαφνικά και κυρίως το βράδυ, στον ύπνο. Διαρκούν από δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις μπορεί να εκδηλώνονται λίγες φορές την ημέρα ή κάθε 10 λεπτά. Μπορεί να φτάσουν έως και 100 φορές στη διάρκεια του 24ώρου.

Με τις εξάψεις, οι γυναίκες παρουσιάζουν ταχυκαρδία και η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει κατακόρυφα 7 με 8 βαθμούς και επανέρχεται σε μισή ώρα περίπου.. Αρκετές φορές αυτή η αίσθηση της αυξημένης θερμότητας ξεκινάει από το κεφάλι, συνεχίζει στον λαιμό και καταλήγει στο υπόλοιπο σώμα. Μετά ακολουθεί η εφίδρωση (από το κεφάλι στον κορμό και μετά στο υπόλοιπό σώμα) και τέλος ακολουθεί το ψύχος – ρίγος.

Το συχνότερο αίτιο των εξάψεων στην εμμηνόπαυση είναι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο εγκέφαλο των γυναικών. Έτσι, τα οιστρογόνα δεν ασκούν κατασταλτική δράση στην νορεπινεφρίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το θερμορυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου και αυτό έχει ως συνέπεια να προκληθεί περιφερική αγγειοδιαστολή, αύξηση του ρυθμού των καρδιακών παλμών κατά 15 περίπου ανά λεπτό, αίσθημα έξαψης και εφίδρωση.

Οι Εξάψεις λοιπόν μπορεί να επιδεινωθούν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως οι έντονες συγκινήσεις, το στρες, υπερβολικό άγχος. Προσοχή! σε κάποιες περιπτώσεις,οι εξάψεις μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του θυρεοειδούς, των επινεφρίδιων κλπ.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των εξάψεων είναι:

  1. Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο,
  2. Εντάξτε τον λιναρόσπορο στην διατροφή σας
  3. Πιείτε τσάι με φασκόμηλο, που είναι γνωστό ως βότανο της εφίδρωσης
  4. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικα ή αλμυρά φαγητά ή τις μεγάλες μερίδες τροφής,
  5. Περιορίστε την καφεΐνη,
  6. Διακόψτε το κάπνισμα που θα μας ωφελήσει σε άπειρους τομείς της υγείας μας,
  7. Γυμναστείτε καθημερινά,
  8. Επιλέξτε βαμβακερά και αεράτα ρούχα ειδικά για τον ύπνο,
  9. Πριν τον ύπνο: ένα κρύο ή χλιαρό ντουζ και αερίστε καλά τον χώρο ώστε να έχετε δροσιά.
  10. Χάστε τα περιττά κιλά.
βακτηριακή κολπιτιδα στην εμμηνόπαυση

Η βακτηριακή κολπίτιδα (Bacterial Vaginosis, BV) είναι μια συνηθισμένη κατάσταση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως αυτές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, επηρεάζουν την κολπική χλωρίδα και την υγρασία του κόλπου (όπως η ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση). Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, μειώνονται παράλληλα και τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος βακτηριακής κολπίτιδας.

Οι πιθανότητες να εμφανιστεί αυξάνονται εάν:

  1. Έχετε αρκετούς συντρόφους
  2. Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
  3. Ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων
  4. Καπνίζετε
  5. Έχετε αντισυλληπτικό σπιράλ.
  6. Κάνετε συχνά κολπικές πλύσεις.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η βακτηριακή κολπίτιδα είναι τα ακόλουθα:

  • Μη φυσιολογικές αυξημένες, κολπικές εκκρίσεις με δυσάρεστη μυρωδιά
  • Οι εκκρίσεις έχουν συχνά λευκό-γκρι χρώμα
  • Επώδυνη ούρηση (κάψιμο στον κόλπο)
  • Φαγούρα μέσα και γύρω από τον κόλπο
  • Ερεθισμός του κόλπου

Τα διαγνωστικά τεστ που μπορούν γίνουν είναι:

  • Μέτρηση του επιπέδου του οξέος στον κόλπο σας
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Προσοχή! Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας, ωστόσο δεν αποτελούν μέθοδο θεραπείας. Η βακτηριακή κολπίτιδα σχετίζεται με τη διαταραχή του βακτηριακού πληθυσμού, τα προβιοτικά βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής τους ισορροπίας, ως ζωντανοί μικροοργανισμοί, που ζουν στο εντερικό σύστημα και τον κόλπο

 

ομαλός λειχήνας

Οι λειχήνες του αιδοίου αποτελούν χρόνιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Διακρίνουμε 3 είδη λειχήνα: Σκληρυντικός λειχήνας  Ομαλός λειχήνας Χρόνιος απλός λειχήνας.

Ο Ομαλός Λειχήνας είναι ένα χρόνιο δερματικό εξάνθημα που οφείλεται σε φλεγμονή και εκδηλώνεται στο δέρμα, ή του βλεννογόνους στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα, συνήθως στα μικρά χείλη του αιδοίου. Δεν είναι μεταδοτικός.

Εμφανίζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συνήθως κατά την 5η και 6η  δεκαετία της ζωής.

  • 4% των γυναικών με παθήσεις του αιδοίου πάσχουν από ομαλό λειχήνα.
  • 70% των ασθενών με ομαλό λειχήνα αιδοίου εμφανίζουν παρόμοιες βλάβες στο βλεννογόνο του κόλπου ή του στόματος αλλά και στο δέρμα του κορμού και των άκρων.
  • Είναι σπάνιος στα παιδιά, σε ποσοστό 0,03%.
  • Σχεδόν το 1/3 όλων των ασθενών πάσχουν και από κάποιο άλλο αυτοάνοσο.

Ο ομαλός λειχήνας εμφανίζεται ως:

  1. Ερυθρά αλλοίωση (περιγεγραμμένη) σε συνδυασμό με γραμμοειδείς λευκωπές μικρότερες αλλοιώσεις συνήθως στην περιφέρεια
  2. Υπερτροφικές κερατινοποιημένες περιοχές που ομοιάζουν με πλακώδες καρκίνωμα αιδοίου
  3. Διαβρώσεις ή ελκωτικές βλάβες με λευκάζουσα γύρω περιοχή
  4. Συνδυασμός αυτών

Τα αίτια εμφάνισης του ομαλού λειχήνα δεν έχουν εξακριβωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτία:

1η Θεωρία: Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που οφείλεται ανοσοποιητικού τύπου διαταραχή, δηλαδή σε δυσλειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσολογικού μας συστήματος.

2η Θεωρία: Εκτεταμένοι τύποι λειχήνα πολλές φορές συνδέονται με τη λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C.

3η Θεωρία: Λειχηνοειδές εξάνθημα έχει συσχετιστεί με αλλεργικές αντιδράσεις σε φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και αρθρίτιδα.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν συνήθως άλγος, δυσουρικά ενοχλήματα, δυσπαρεύνια (πόνο κατά την σεξουαλική επαφή), έντονη φαγούρα ή κάψιμο. Πιο αναλυτικά ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται:

  • Δέρμα: Εξάνθημα με μικρές, επίπεδες, πολυγωνικές βλατίδες ερυθρού χρώματος οι οποίες που εμφανίζονται συγκεντρωμένες στο δέρμα. Προκαλούν έντονο κνησμό και εξαπλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  • Στόμα: Λευκές ή κόκκινες δαντελωτές κηλίδες οι οποίες συχνά είναι επώδυνες και μπορεί να προκαλούν αίσθηση καύσου. Εμφανίζονται στα ούλα, στη γλώσσα ή στο βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό των παρειών.
  • Γεννητικά Όργανα: Ο Ομαλός Λειχήνας που εντοπίζεται στο πέος ή στον γυναικείο κόλπο έχει τη μορφή ερυθρών πολυγωνικών βλατίδων με διαβρώσεις – εξελκώσεις οι οποίες είναι συχνά επώδυνες.
  • Νύχια: Παρατηρούνται έντονες αλλοιώσεις στην επιφάνεια των νυχιών, κυρίως ραβδώσεις και οπές. Τα νύχια γίνονται ιδιαίτερα λεπτά και εύθραυστα.
  • Τριχωτό κεφαλής: Εκδηλώνεται έντονη ερυθρότητα στο δέρμα και τριχόπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.

Η λήψη βιοψίας είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ακριβή κατηγοριοποίηση του λειχήνα και τον αποκλεισμό καρκίνου.

Στις ήπιες περιπτώσεις, ο ομαλός λειχήνας στηρίζεται σε τοπική θεραπεία με κορτιζονούχες κρέμες και αντισταμινικά φάρμακα, για να ανακουφίσουν την έντονη φαγούρα και να υπάρξει καταστολή της νόσου στο μέλλον (περιοδική χρήση κορτικοειδούς μία έως δύο φορές την εβδομάδα).

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται:

  • Από του στόματος αγωγή με κυκλοσπορίνη, κορτικοστεροειδή και ρετινοειδή.
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών στις περιοχές που εμφανίζονται τα εξανθήματα.

 

θυριειδής-εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού της κόπωσης και των αλλαγών στο βάρος μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως εμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση, ειδικά αν πλησιάζει η ηλικία σας.