Εγκυμοσύνη

Πλακουντοφαγία. Είναι ασφαλές να φάω τον πλακούντα μου;

Η κατανάλωση του πλακούντα μετά τον τοκετό, που ονομάζεται πλακουντοφαγία, όσο κι αν έγινε μόδα στις διάσημες του Χόλιγουντ, μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για εσάς αλλά και το μωρό σας.

Αντιθέτως, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology τονίζεται πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για κλινικά οφέλη από την πλακουντοφαγία. Αυτό επίσης που έχουν δείξει μελέτες είναι πως η κατανάλωση του πλακούντα θα μπορούσε να αποτελεί αιτία λοίμωξης, αφού ο πλακούντας, για να αποβληθεί, έχει περάσει από το γεννητικό κανάλι και μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με σωματικά απόβλητα. Ακόμα και τα χάπια πλακούντα, εάν δεν έχουν αποστειρωθεί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στη μητέρα και στο νεογνό, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού φορέα πρόληψης Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Ο πλακούντας είναι ένα πολύπλοκο όργανο που υποστηρίζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πλακούντας παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και φιλτράρει τα απόβλητα μέσω του ομφάλιου λώρου.

Από αναζήτηση στο διαδίκτυο: ο πλακούντας πρέπει να καταναλωθεί εντός 3 ημερών ή σε διάστημα 6 μηνών εάν καταψυχθεί. Μπορεί να καταναλωθεί ωμός και πολλές γυναίκες φτιάχνουν smoothie φρούτων με πλακούντα. Άλλες πάλι τον μαγειρεύουν με τις συνταγές που υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως, που ο πλακούντας δεν τρώγεται στη μορφή που έχει όταν βγαίνει από το σώμα της γυναίκας, αλλά αποξηραίνεται με ειδική επεξεργασία και μοιράζεται σε κάψουλες, από τις οποίες η γυναίκα παίρνει 3 την ημέρα για 2-3 μήνες (ανάλογα με τον αριθμό που θα προκύψει). Στην Αμερική μάλιστα υπάρχουν «ειδικοί» που έρχονται στο σπίτι ή το μαιευτήριο παίρνουν τον πλακούντα και τον επιστρέφουν σε μορφή μικροσκοπικών δισκίων! Στην Βρετανία το Independent Placenta Encapsulation Network (IPEN) χρεώνει 150 στερλίνες για τις κάψουλες και 25 στερλίνες για το smoothie.

Μετά τον τοκετό, ένας συνηθισμένος τρόπος προετοιμασίας του πλακούντα για φαγητό είναι να τον τοποθετήσετε μέσα σε μια κάψουλα. Μια κάψουλα είναι σαν ένα χάπι. Αυτό γίνεται με τον ατμό και την αφυδάτωση του πλακούντα ή με την επεξεργασία του ακατέργαστου πλακούντα. Οι άνθρωποι είναι επίσης γνωστό ότι τρώνε τον πλακούντα ωμό ή μαγειρεμένο. Κάποιοι το βάζουν σε smoothies ή υγρά εκχυλίσματα. Αυτά τα παρασκευάσματα ενδέχεται να μην καταστρέψουν όλα τα μολυσματικά βακτήρια και τους ιούς που μπορεί να υπάρχουν στον πλακούντα. Δεν υπάρχει τυποποιημένος, ασφαλής τρόπος προετοιμασίας του πλακούντα για φαγητό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση κατά της λήψης καψουλών πλακούντα. Αυτή η προειδοποίηση βασίστηκε σε μια περίπτωση κατά την οποία ένα νεογέννητο εμφάνισε μια λοίμωξη που ονομάζεται στρεπτόκοκκος της ομάδας Β αφού η μητέρα πήρε κάψουλες πλακούντα και η μόλυνση εξαπλώθηκε στο βρέφος. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στα νεογνά και να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση του πλακούντα:

  1. μπορεί να αποτρέψει την επιλόχεια κατάθλιψη.
  2. διευκολύνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό.
  3. προάγει μια υγιή ορμονική ισορροπία στο σώμα.
  4. βελτίωση της διάθεσης, της ενέργειας και της παροχής γάλακτος.
  5. και παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος.

Ο αποξηραμένος ανθρώπινος πλακούντας είναι θεραπευτικό συστατικό αιώνων της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής που καταναλώνεται για διάφορες παθήσεις, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου βήχα και της ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Το φαινόμενο δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα. Μετά τον τοκετό, ο πλακούντας πρέπει να πάει στα ιατρικά απόβλητα. Δεν μπορούμε εμείς, σαν γιατροί να δώσουμε τον πλακούντα στην λεχώνα, ακόμη κι αν τον ζητήσει.

Στην Μεγάλη Βρετανία λόγω της μεγάλης «κατανάλωσης» από μητέρες, εξετάστηκε το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο και έτσι τον Δεκεμβρίο του 2020 το FSA, (αρχή ασφάλειας τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας), ανακοίνωσε ότι ο πλακούντας δεν θα ταξινομηθεί ως νέα τροφή, αλλά θεωρείται τρόφιμο ανθρώπινης προέλευσης, όπως το μητρικό γάλα. Έτσι ιδρύθηκαν νόμιμες εταιρίες για την παροχή υπηρεσιών λήψης κι επεξεργασίας του πλακούντα μετά τη γέννηση.

Σύμφωνα λοιπόν με το FSA, με τον ορισμό που παρέχεται στο άρθρο 2 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 , ο πλακούντας θεωρείται τρόφιμο και όχι  «Προϊόν ζωικής προέλευσης».

 

 

#placentophagy