Μια τραυματική εμπειρία τοκετού δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε μόνες σας. Πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την κατάσταση:
- ομαδική θεραπεία, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με άλλα άτομα που έχουν περάσει επίσης από PTSD.
- Μιλήστε με τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας ή έναν φίλο για το τι συνέβη και πώς αισθάνεστε, αν μπορείτε.
- Τρώτε καλά και ασκείστε συχνά.
- Αποδεχτείτε ότι χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψετε
- Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή
- Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης, προσευχή, διαλογισμό, yoga
- Ακούστε μουσική
- φαρμακευτική αγωγή
- Μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ ή καπνό για να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να βλάψει εσάς ή το μωρό σας.
- Αποδεχτείτε τη βοήθεια που σας προσφέρεται.
Οι κύριες θεραπείες για προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η αυτοβοήθεια, οι θεραπείες ομιλίας και η φαρμακευτική αγωγή.
Σε περίπτωση που είχατε βιώσει μια τραυματική εγκυμοσύνη και προσπαθείτε ξανά να μείνετε έγκυος ή είσαστε ξανά έγκυος, προτιμήστε να κάνετε κατά την διάρκεια ψυχοθεραπεία, όπου μιλάτε για τα συναισθήματά σας με έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο σε τραυματικές εμπειρίες τοκετού. Αυτό μπορεί να είναι ένας προς έναν, σε μια ομάδα, online ή δια ζώσης, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας ή με τον σύντροφό σας.
Επιπλέον, μέσω ίντερνετ, υπάρχουν ομάδες που καθοδηγούνται από έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο οποίος σας βοηθά να βρείτε τρόπους να δουλέψετε μέσα από τα συναισθήματά σας. Είτε με:
- Ατομική θεραπεία – ατομικές συνεδρίες με θεραπευτή.
- Ομαδική θεραπεία – συνεργασία με άλλα άτομα που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.
Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο αυτοβοήθειας ή να επιλέξετε ένα πρόγραμμα υπολογιστή (iCBT) ώστε να σας βοηθήσει να μιλήσετε για τα προβλήματά σας, τα συναισθήματά σας για αυτά και τι μπορείτε να κάνετε για να τα διαχειριστείτε.
Μπορεί να αισθάνεστε αβέβαιες για το αν θα κάνετε άλλο μωρό μετά από έναν τραυματικό τοκετό.
Πώς μπορείτε να αποφασίσετε σωστά;
Εάν δεν έχετε κάνει μιλήσει με τον γιατρό σας, πρέπει να το κάνετε. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συνέβη στον τοκετό σας και να συζητήσετε γιατί σας δημιούργησε τραύμα.
Μπορείτε να ρωτήσετε:
- Σχετικά με το πόσο πιθανό θα ήταν να συμβεί μια παρόμοια έκτακτη ανάγκη ξανά στον τοκετό σας – για παράδειγμα, αιμορραγία μετά τον τοκετό, δυστοκία ώμου ή προεκλαμψία
- Ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν για τη μείωση του κινδύνου αυτού
- Τι θα μπορούσε να γίνει την επόμενη φορά
Εάν φοβάστε ότι κάτι μπορεί να «βγει» εκτός ελέγχου, μπορείτε να κάνετε προγραμματισμένη καισαρική τομή, ή μπορείτε επιλέξετε να γεννήσετε σε διαφορετικό νοσοκομείο ή κλινική από εκείνη που είχατε τον τραυματικό τοκετό.