Πρόσφατες μελέτες για την συχνότητα του καπνίσματος στην Ελλάδα έδειξαν ότι κατέχουμε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, με ποσοστά ανδρών καπνιστών
σε μεγάλα αστικά κέντρα στο 51% και γυναικών στο 39%. Τι συμβαίνει όμως όταν μια καπνίστρια γίνεται μαμά;
Τα μωρά μητέρων που καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολικούς, να προσβληθούν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος καθώς και από συνδρόμο αιφνίδιου θανάτου (SIDS). Γενικά όμως, τα μωρά που θηλάζουν κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν αυτές τις παθήσεις, από τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, ακόμα κι όταν η μητέρα τους συνεχίζει να καπνίζει. Ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τις επιδράσεις του καπνού στην ατμόσφαιρα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τροποποίησε πρόσφατα τις οδηγίες της σχετικά με το κάπνισμα και το θηλασμό. Η νικοτίνη «βγήκε» από τη λίστα των ουσιών που θεωρούνται «μη- συμβατές» με το θηλασμό. Η νικοτίνη ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα φτάνοντας στην υψηλότερή της συγκέντρωση μισή ώρα μετά το κάπνισμα. Έρευνες δείχνουν ότι σε λήψη έως πέντε τσιγάρων την ημέρα, η νικοτίνη που ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα παραμένει σε αμελητέες ποσότητες. Με παραπάνω από πέντε τσιγάρα την ημέρα, όσο περισσότερα κάνει η μητέρα, τόσο μεγαλύτερη η παρουσία της ουσίας στο μητρικό γάλα. Ακόμα όμως και σε βαριά καπνίστρια, τα οφέλη από τη συνέχιση του θηλασμού υπερτερούν των όποιων κινδύνων από την παρουσία νικοτίνης στο μητρικό γάλα.
Το 2001, η Ακαδημία δημοσίευσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Βάσει ερευνών, τα μωρά καπνιστριών μητέρων που όμως θηλάζουν, παρουσιάζουν λιγότερες αναπνευστικές παθήσεις οξείας μορφής από τα μωρά που παίρνουν ξένο γάλα και οι μητέρες τους συνεχίζουν να καπνίζουν. Τα αποτέλεσματα αυτά δείχνουν ότι ο συνδυασμός θηλασμού και καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερός για το μωρό, από ό,τι εκείνος του τυποποιημένου γάλακτος και του καπνίσματος”. Αν εσύ ή ο σύντροφός σου καπνίζετε, δεν θα πρέπει να παίρνετε το μωρό στο κρεβάτι σας και ποτέ να μην κοιμόσαστε μαζί του στον καναπέ.
Αυτό που μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι καπνίζοντων γονέων είναι:
Μείωση της συχνότητας καπνίσματος
Προσπάθεια να καπνίζετε όσο πιο μακρυά απο το βρέφος
Καλό πλύσιμο χεριών και αλλαγή ρούχων μετά απο το κάπνισμα
Η περίοδος της εγκυμοσύνης, της λοχείας, της μητρότητας αλλά και της πατρότητας είναι συχνά ευκαιρία για πολλούς ενήλικες να αλλάξουν τρόπο ζωής και να υιοθετήσουν πιο υγειινές συνήθειες. Το λιγότερο κάπνισμα ωφελεί όλη την οικογένεια, όχι μόνο το νεογέννητο μωρό. Όμως, ακόμα κι όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε ή να περιορίσετε το κάπνισμα, ο θηλασμός θα συνεχίσει να προσφέρει ότι καλύτερο στο μωρό αλλά και την θηλάζουσα.