Τσακωμοί στην εγκυμοσύνη. Επηρεάζουν το έμβρυο;

Η εγκυμοσύνη, είναι μια περίοδος όπου χαρακτηρίζεται από τεράστιες ορμονικές αλλαγές. Καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο ζει και αναπτύσσεται μέσω  της μητέρας.  Η συναισθηματική ζωή, λοιπόν της εγκύου,  μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είναι σίγουρο ότι η εγκυμοσύνη θα φέρει πολλές και μεγάλες αλλαγές στην σχέση ενός ζευγαριού, ειδικά εάν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό. Είναι συνηθισμένο τα ζευγάρια να τσακώνονται κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και αν ανυπομονούν για την εγκυμοσύνη.  Οι τσακωμοί όμως όταν γίνονται συχνά, δημιουργούν στρες, θυμό, φόβο, άσχημα συναισθήματα, κλάμα, φωνές.

Έτσι όταν η έγκυος νιώθει κατάθλιψη, έντονο στρες,  ή έχει κρίσεις πανικού, αυτόματα εκκρίνει ορμόνες, που διαπερνάνε τον πλακούντα και διοχετεύονται στην εμβρυϊκή κυκλοφορία.  Τέτοιες συνθήκες συχνά είναι ενοχλητικές και επιβλαβής για το έμβρυο.

➡️ Η επαναλαμβανόμενη ψυχική ένταση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπτώσεις στο νέο οργανισμό.

Έτσι είναι πιο πιθανό να γεννήσουν αγχωμένα παιδιά που θα εμφανίζουν συχνά κολικούς, και οι πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιο άγχος είναι αυξημένες. Και αργότερα, όμως, παρουσιάζουν συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως δυσκολία στην προσοχή και συγκέντρωση, και πιο αργή ψυχοκινητική ανάπτυξη.


⚠️ Προσοχή! 1 στις 4 γυναίκες βιώνουν κάποιο είδος κακοποίησης στη ζωή τους.

Η κακοποίηση μπορεί να είναι: σωματική, σεξουαλική, λεκτική, συναισθηματική ή ψυχολογική.

Το 30% ξεκινά κατά την εγκυμοσύνη, ενώ η προϋπάρχουσα κακοποίηση χειροτερεύει κατά την εγκυμοσύνη ή μετά την γέννα. Δεν πρέπει να ανέχεστε την κακοποίηση, όσο και αν δεν βρίσκεται άλλη λύση ή διέξοδο. Είναι επικίνδυνη για την δική σας υγεία και την υγεία του μωρού σας πριν και μετά τη γέννα.

Σε περίπτωση που οι τσακωμοί είναι μόνιμοι ή αγγίζουν τα όρια της κακοποίησης, μπορείτε να μας μιλήσετε με εχεμύθεια. Εάν επιθυμείτε, θα σας βοηθήσουμε κάνοντας κάποιες ενέργειες, να βρείτε μια λύση και να σταματήσετε να δέχεστε την κακοποίηση και να καταφύγετε σε άσυλο.