Διάφραγμα μήτρας

Διάφραγμα μήτρας

Το διάφραγμα της μήτρας είναι μια μορφή συγγενούς ανωμαλίας, κατά την οποία η κοιλότητα της μήτρας διαχωρίζεται είτε πλήρως είτε μερικώς σε δύο υπο-κοιλότητες μικρότερου μεγέθους από ένα τμήμα ιστού, σαν "τοίχωμα".

Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας δεν αποτελούν αποκλειστικό παράγοντα υπογονιμότητας, πιθανόν όμως να επηρεάζουν την εξέλιξη της κύησης.

Το διάφραγμα δεν προκαλεί κανένα εμφανές σύμπτωμα και ετσι η κατάσταση αυτή μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εξέτασης της πυέλου ή κατά τη διάρκεια εξετάσεων και ελέγχου για την διερεύνηση πθανών επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Οι γυναίκες που έχουν διάφραγμα στην μήτρα τους μπορούν να έχουν κανονική σεξουαλική ζωή. Όμως πιθανές καταστάσεις που μπορούν να υπάρξουν μπορεί να είναι:
1) Υπογονιμότητα
2) Αποβολές
3) Πρόωρος τοκετός
4) Νεφρικές ανωμαλίες

Το διάφραγμα είναι η πιο συνηθισμένη ανωμαλία της μήτρας και θεωρείται ένα απο τα μεγαλύτερα αίτια αποβολών, καθώς η μήτρα δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη.

Τα διαφράγματα της μήτρας αφαιρούνται με υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση είναι η επέμβαση εκλογής για τον έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας. Με άμεση όραση και την χρήση ειδικής οπτικής δια του τραχήλου επισκοπείται η κοιλότητα της μήτρας και με τη χρήση ειδικού εργαλείου γίνεται διατομή του διαφράγματος. Υπογόνιμες γυναίκες με διάφραγμα μήτρας και χωρίς άλλη αιτία υπογονιμότητας, έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα για επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την αφαίρεση του διαφράγματος. Η αφαίρεση του αποκαθιστά τη γονιμότητα της γυναίκας (αν αυτό ήταν η μοναδική αιτία) αφού επαναφέρει την μήτρα στο φυσιολογικό της μέγεθος .