Ταξίδια και εγκυμοσύνη

Ταξίδια και εγκυμοσύνη

Με τις κατάλληλες προφυλάξεις και κατάλληλα ενημερωμένες για το πότε και πως μπορούν να ταξιδεύουν, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Όπου κι αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε θα πρέπει πρώτα να μάθετε πως λειτουργούν οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στον προορισμό σας σε περίπτωση που χρειαστείτε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας κάποιες βασικές εξετάσεις και υπερήχους που έχετε κάνει, ώστε να μπορείτε να δώσετε στους γιατρούς τις σχετικές πληροφορίες, εάν είναι απαραίτητο.

Κάποιες γυναίκες προτιμούν να μην ταξιδεύουν στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης λόγω ναυτίας και της αίσθησης κούρασης που μπορεί να τους φέρει η εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος τους πρώτους τρεις μήνες, όμως αυτό συμβαίνει είτε ταξιδεύετε είτε όχι.
Ταξιδεύοντας στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι κουραστικό και άβολο. Έτσι, πολλές γυναίκες βρίσκουν ως καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψουν ή να κάνουν διακοπές στα μέσα της εγκυμοσύνης, μεταξύ του 4ου και 6ου μήνα περίπου. Όποιος και αν είναι ο τρόπος που θα επιλέξετε να ταξιδέψετε, θα πρέπει κάθε 1,5 - 2 ώρες να κάνετε διάλλειμα για να περπατήσετε λιγάκι, ώστε να αποφευχθεί πιθανότητα θρόμβωσης.

Πτήσεις κατα την διάρκεια της κύησης:
Η πτήση δεν είναι επιβλαβής για εσάς ή το μωρό σας, όμως πρώτα θα πρέπει να συζητήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή τυχόν επιπλοκές της εγκυμοσύνης με το γιατρό σας πριν πετάξετε.

Η πιθανότητα να ξεκινήσει ο τοκετός είναι φυσικά υψηλότερη μετά από 37 εβδομάδες (περίπου 32 εβδομάδες εάν είστε έγκυος σε δίδυμα) οπότε και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν θα σας επιτρέψουν να πετάξετε μετά τις 32 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε την ανάλογη αεροπορική εταιρεία για την πολιτική τους σχετικά με αυτό.

Μετά την εβδομάδα 28 της εγκυμοσύνης, η αεροπορική εταιρεία μπορεί να ζητήσει βεβαίωση από το γιατρό σας για να επιβεβαιώσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας και ότι δεν κινδυνεύετε από επιπλοκές.

Σε υπερατλαντικά ταξίδια υπάρχουν πιθανότητες να χρειαστεί να φορέσετε αντιθρομβωτικές κάλτσες και σε κάποιες περιπτώσεις να κάνετε και αντιπηκτικές ενέσεις για να αποφευχθεί πιθανότητα θρόμβωσης. Επίσης θα πρέπει να προσπαθείτε να πίνετε αρκετά υγρά και να μετακινήστε όσο το δυνατόν περισσότερο.


Οδικά ταξίδια και κύηση:
Τα οδικά ατυχήματα συγκαταλέγονται στις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού σε εγκύους. Συστήνουμε στις εγκύους να αποφεύγουν την οδήγηση καθώς ηκόπωση και η ζάλη είναι συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της κύησης και κάτι τέτοιο μπορεί και να αποβεί μοιραίο.
Μπορείτε να είστε συνοδηγός κατά την διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης, ακόμα και μέχρι λίγο πριν γεννήσετε, φυσικά με την προυπόθεση οτι φοράτε ζώνη ασφαλείας.


Ταξίδι με πλοίο κατά την κύηση:
Οι ακτοπλοικές εταιρείες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς και ενδέχεται να αρνηθούν να μεταφέρουν έγκυους άνω των 32 εβδομάδων. Ελέγξτε την πολιτική της κάθε εταιρείας προτού κάνετε κάποια κράτηση.
Για μεγαλύτερα ταξίδια, όπως κρουαζιέρες, μάθετε αν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση πιθανού τοκετού ή ενδεχόμενης επιπλοκής και εάν υπάρχουν ιατρικές υπηρεσίες στα λιμάνια που γίνονται στάσεις.

Ταξίδι με τρένο και κύηση:
Το τρένο θεωρείται το ασφαλέστερο μέσον μεταφοράς και από άποψη πιθανότητας ατυχήματος αλλά και ως προς της έκθεσης της εγκύου σε ακτινοβολία ή σε παθογόνους μικροοργανισμούς.