Εργασία και κύηση

Εργασία και κύηση

Kατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και εφόσον είναι μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και η δουλειά σας δεν συνεπάγεται έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε

μέχρι ακόμα και την ημέρα του τοκετού. Σαφώς, μπορεί να κουράζεστε πολύ πιο εύκολα προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας, οπότε όσο το δυνατόν σας επιτρέπεται να είστε χαλαρή.

Συνήθως στην Ελλάδα δίνεται επίσημη άδεια για τον τοκετό 2 μήνες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Εάν μπορείτε και θέλετε να πάρετε νωρίτερα άδεια, σκεφτείτε το ώστε να χρησιμοποιήσετε εκείνο τον χρόνο για να ξεκουραστείτε, να προετοιμαστείτε και να το απολαύσετε όσο γίνεται καθώς μπορεί να είναι η τελευταία φορά που έχετε χρόνο να αφιερώσετε στον εαυτό σας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε πώς η εγκυμοσύνη σας μπορεί να σας επηρεάσει στην εργασία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τρίτου τριμήνου, να αναμένετε κόπωση, δυσφορία αλλά και αίσθημα πως είστε αφηρημένη ή οτι ξεχνάτε τι είχατε να κάνετε. Αντίθετα μπορεί να νιώσετε πιο ενεργητική και επικεντρωμένη στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ναυτία ή έμετο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι πιθανό ότι εμφανιστούν και κατά την εργασία. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών.

Ακόμα κι αν η δουλειά σας απαιτεί ελάχιστη ορθοστασία και τίποτα πιο επίπονο από το να απαντάτε στο τηλέφωνο, προσπαθήστε να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Κάντε διαλλείματα: Εάν στέκεστε αρκετή ώρα όρθια, βάλτε τα πόδια σας ψηλά ή περπατήστε. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή θρομβώσεων αλλά και στην κατακράτηση υγρών που γίνεται στο σώμα σας.
  • Συνεχίστε να κινείστε. Σταθείτε και περπατάτε κάθε δύο ώρες. Αυτό θα ανακουφίσει το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας και θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα.
  • Φορέστε άνετα παπούτσια και χαλαρά ρούχα. Μπορείτε επίσης να φοράτε ειδικούς στηθόδεσμους για την περίοδο της μητρότητας και ειδικά ρούχα σχεδιασμένα για εγκύους.
  • Πίνετε πολύ νερό. Θα ήταν καλό να έχετε ένα ποτήρι στο γραφείο ή στο χώρο εργασίας σας και να το γεμίζετε συχνά. Αυτό θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα και να περπατήσετε λιγάκι.
  • Μην παραλείπετε γεύματα. Τρώτε κανονικά γεύματα και σνακ, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την πρωινή ναυτία. Επιλέξτε ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα όποτε μπορείτε και προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να μειώσετε τη δυσκοιλιότητα.
  • Προσέξτε τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επειδή η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του καρπιαίου σωλήνα και να ερεθίσει το διάμεσο νεύρο. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις επαναλαμβανόμενες εργασίες και να κάνετε την εργασία σας όσο το δυνατόν πιο άνετα.
  • Ξεκουραστείτε όταν μπορείτε. Όσο πιο έντονη είναι η δουλειά σας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μειώσετε τη φυσική σας δραστηριότητα εκτός εργασίας.
  • Μην το παρακάνετε. Αποφύγετε τις υπερωρίες, ειδικά εάν είστε εξαντλημένη ή εάν η δουλειά σας απαιτεί σωματική δραστηριότητα
  • Αποδοχή βοήθειας - Εάν οι συνάδελφοί σας θέλουν να σας ξεκουράσουν λίγο - και δεν σας πειράζει - αφήστε τους. Θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό να είστε σε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. Είναι ένας τόσο ξεχωριστός χρόνος στη ζωή σας και θα ήταν κρίμα να υποθέσουμε ότι τίποτα δεν άλλαξε καθημερινά όταν βρίσκεστε στη δουλειά.