Φυσικοί τρόποι αντισύλληψης

Φυσικοί τρόποι αντισύλληψης

Συνήθως ένα ζευγάρι που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, έχει πιθανότητα >80% να επιτύχει εγκυμοσύνη μέσα στον πρώτο χρόνο αν δε χρησιμοποιεί καμία μέθοδο αντισυλληψης.

Η αναγκαιότητα του προγραμματισμου των κυησεων είναι εμφανής αν αναλογιστουμε ότι μια γυναίκα που έχει επαφές από τα 20 χρόνια της μέχρι την εμμηνοπαυση, χωρίς να λαμβάνει προφυλακτικα μέσα, και θηλαζει τα παιδιά που Γεννάει, θα αποκτήσει περίπου 10 παιδιά.

Είναι λοιπόν φανερό ότι αν δεν επιλέγει η αποχή, όλα τα ζευγάρια χρειάζονται την εφαρμογή μιας αξιόπιστης αντισυλληπτικης μεθόδου ή συνδυασμό τέτοιων μεθόδων σε όλη την αναπαραγωγικη ζωή της γυναίκας.

 

Η ιδανική αντισυλληπτικη μέθοδος θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

100% αντισυλληπτικη ικανότητα

Χωρίς παρενέργειες

Απλή στην χρήση

Ανωδυνη

Χαμηλού κόστους

Να μην προσβάλλει θρησκευτικές, κοινωνικές πεποιθήσεις

Να γίνεται μετά την διακοπή της πλήρης επαναφορά της γονιμότητας και της φυσιολογιας

Ουσιαστικά δεν υπάρχει η ιδανική αντισυλληπτικη μέθοδος.

 

Μέθοδοι αντισύλληψης :

ΑΠΟΧΗ

Συνήθως δεν χρησιμοποιείται για αντισυλληπτικους λόγους αλλά για λόγους γενικής θεώρησης των ανθρωπίνων σχέσεων.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Σε αυτή τη μέθοδο εκμεταλλευομαστε τη γνώση της φυσιολογιας του κύκλου, μαζί με τη διάρκεια ζωής του ωαριου και του σπερματοζωαριου. Πρακτικά έχει ποσοστά αποτυχίας που πλησιάζουν το 10%. Βελτίωση της αποτελεσματικοτητας μπορεί να επιτευχθεί αν χρησιμοποιείται στην δεύτερη φάση του κύκλου. Γενικά η Ημερολογιακη μέθοδος δεν θεωρείται αποτελεσματικη μεταξύ των επαγγελματιων υγείας. Ωστόσο έχουν αναπτυχθεί νέες ημερολογιακές μεθόδοι υψηλής τεχνολογίας που βασίζονται στην παρακολούθηση μεταβολιτών των ορμονών στα ούρα. Είναι ευνόητι οτι αυτές οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την αποφυγή όσο και για την επίτευξη κύησης.

 

ΤΡΑΧΗΛΙΚΗ ΒΛΕΝΝΑ - ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ

Η ποσότητα και η ποιότητα της παραγόμενης τραχηλικής βλέννας ποικίλλει στις διάφορες φάσεις του κύκλου και η εκτίμηση αυτών των μεταβολών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντισύλληψη. Η τελευταία μέρα παρουσίας καθαρής λεπτόρρευστης βλέννας συνδέεται άμεσα με την ωοθυλακιορρηξία. Πρακτικά η μέθοδος αυτή έχει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας που ξεπερνούν το 20%.

 

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Η θερμοκρασία της γυναίκας εμφανίζει χαρακτηριστική αύξηση μετα την ωοθυλακιορρηξία (0.2 - 0.6 βαθμούς κελσίου). Μερικές φορές πριν την χαρακτηριστική αυτή αύξηση παρατηρείται αντίστοιχη πτώση. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας εμφανίζεται 24 - 72 ώρες μετα την ωοθυλακιορρηξία και οφείλεται στην παραγόμενη προγεστερόνη απο το ωχρό σωμάτιο. Η γόνιμη περίοδος θεωρείται οτι έχει τελειώσει τρεις ημέρες μετά απο την αύξηση της θερμοκρασίας. Και η μέθοδος αυτή έχει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας που ξεπερνούν το 20%, καθώς η γυναίκα μπορεί να συναντήσει πιο πρακτικά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στην εκτίμηση της θερμοκρασίας, όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας απο ιογενή λοίμωξη.

ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ

Η μέθοδος γενικά θεωρείται οτι έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα, με ποσοστά αποτυχίας που μπορούν να ξεπεράσουν το 30% . Η αποτυχία οφείλεται στην μη έγκαιρη απόσυρση του πέους απο τον κόλπο αλλά και στο ότι μερικές φορές υπάρχουν σπερματοζωαρια πριν απο την εκσπερμάτιση. Έρευνες δείχνουν οτι σε δείγματα εκκρίσεων του πέους πριν την εκσπερμάτιση έδειξαν να υπάρχουν σπερματοζωαρια, σε κάποια δείγματα λίγα και σε κάποια άλλα αρκετά περισσότερα. Περισσότερα απο 300.000.000 σπερματοζωαρια βρίσκονται σε 3mL μιας ανδρικής εκσπερμάτισης. Το ένα εκατοστό αυτού του αριθμού θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει κύηση , και αυτός ο αριθμός βρίσκεται μέσα στον μόλις ορατό όγκο των 0.03mL

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Η μέθοδος αντισύλληψης μέσω της αμηνόρροιας που προκαλεί ο θηλασμός (Lactational Amenorrhea Method – LAM), περιλαμβάνεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως μια αποδεκτή και αποτελεσματική μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού, με αποτελεσματικότητα έως και 98%. Η μέθοδος αυτή αφορά την φυσιολογική αμηνόρροια που προκαλεί ο θηλασμός.

Ο αποκλειστικός θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετική μέθοδος αντισύλληψης, με αποτελεσματικότητα 98-99,5% αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • Το μωρό σας να είναι κάτω των 6 μηνών.

  • Να μην σας έχει έρθει περίοδος

  • Το μωρό να θηλάζει κατά βούληση και να μην παίρνει τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα.