Αυξημένη κολπική έκκριση

Αυξημένη κολπική έκκριση

Ο κόλπος είναι ένας σωλήνας που αποτελείται απο μυς, όπου ξεκινάει από τον τράχηλο της μήτρας και καταλήγει στο άνοιγμα του κόλπου. Η καλή υγειινή του κόλπου, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γυναίκας, όχι μόνο για θέματα αναπαραγωής αλλά και σεξουαλικής ευχαρίστησης και ευεξίας.

Κατά την διάρκεια της περιόδου σας, ως μέρος του φυσικού σας εμμηνορρυσιακού κύκλου, είναι φυσιολογικό να παράγετε υπόλευκες εκκρίσεις από τον κόλπο σας. Αυτή η βλέννα παράγεται φυσιολογικά από τον τράχηλο της μήτρας.
Υπάρχει ένας μύθος ότι οι άφθονες κολπικές εκκρίσεις σχετίζονται οπωσδήποτε με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Οι μεταβολές στην ποσότητα των εκκρίσεων μπορεί να είναι 100% ορμονικές - με άλλα λόγια, συνδέονται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, την εγκυμοσύνη ή και την εμμηνόπαυση. Οι φυσιολογικές εκκρίσεις δεν έχουν έντονη οσμή ή χρώμα. Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσάρεστη υγρασία στην περιοχή του κόλπου αλλά δεν θα πρέπει να έχετε κνησμό ή πόνο γύρω στην περιοχή εκείνη - όπου τα συμπτώματα αυτά πιθανώς θα σχετίζονται με κολπίτιδα. Ο γυναικείος κόλπος είναι ένα οικοσύστημα,μέσα στο οποίο ζουν τα ωφέλιμα βακτήρια, που αποτελούν τη χλωρίδα του. Τα σημεία διαφοροποίησης του κόλπου σε κάθε ηλικιακή περίοδο (προεφηβεία, αναπαραγωγική ηλικία, εμμηνόπαυση) είναι το pH και ο βαθμός ενυδάτωσης. Στην αναπαραγωγική ηλικία το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι όξινο (από 3.8 έως 4.5) και τα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων συμβαδίζουν με την επαρκή ενυδάτωση του κόλπου. Σε περιπτώσεις που το pH του κόλπου αλλάξει και γίνει λιγότερο όξινο, ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός εξασθενεί και κάποια άλλα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στον κόλπο. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων. Η σωστή ατομική υγιεινή και καθημερινή φροντίδα συντελεί στη διατήρηση της υγείας της ευαίσθητης περιοχής.Σε γενικές γραμμές , η καλή κολπική υγεία διατηρείται εξασφαλίζοντας ότι ο οργανισμός σας >είναι σε καλή υγεία. Κάποια πράγματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι:

Σωστή διατροφή, συγκεκριμένα:

  • Νερό
  • Χυμός και συμπληρώματα με cranberry
  • Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα
  • Γιαούρτι με προβιοτικά
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής
  • Αποφυγή ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών

Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε:

Συνθετικά και στενά εσώρουχα, ή και ισχυρά μαλακτικά ρούχων που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των εσωρούχων

Κοινά σαπούνια ή αφροντούς
Χρήση betadine για κολπικές πλύσεις

Συχνή χρήση ταμπόν και σερβιετών