Διακεκομμένη συνουσία

Διακεκομμένη συνουσία

Η διακεκομμένη συνουσία (Withdrawal method) , δηλαδή η απόσυρση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση είναι ίσως η αρχαιότερη μέθοδος αντισύλληψης.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

  • Είναι δωρεάν και άμεσα διαθέσιμη

  • Δεν έχει παρενέργειες

  • Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν καμία άλλη μέθοδο αντισύλληψης που χρειάζεται περισσότερη προεργασία.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι εκκρίσεις του πέους πριν από την εκσπερμάτιση, που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν την λίπανση του κόλπου κατά την ερωτική πράξη, μπορεί να περιέχουν μέχρι και 50.000 σπερματοζωάρια οπότε και η μέθοδος αυτή έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15–30%). Επιπλέον η μέθοδος αυτή μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση και στους δύο συντρόφους.

Οι 28 από τις 100 γυναίκες που εφαρμόζουν τη μέθοδο απόσυρσης για ένα έτος τελικά θα μείνουν έγκυες.

Η διακοπτόμενη συνουσία απαιτεί αυτοέλεγχο, όμως ακόμη και με την άσκηση αυτοελέγχου δεν θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος. Το σπέρμα είναι πιθανό να εισέλθει στον κόλπο εάν η απόσυρση δεν γίνει έγκαιρα ή εάν τα προσπερματικά υγρά περιέχουν σπερματοζωάρια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο περιοδικό Human Fertility έδειξε ότι στο 41% των περιπτώσεων τα προσπερματικά υγρά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια. Οι άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν και δεν αντιλαμβάνονται την έκκριση αυτών των υγρών.